Розірвання положень договору про дружбу: в чому помилка та що це дасть РФ?

Читать на русском
Богдан Яременко

Дивно, що лише на п’ятому році війни вирішили скасувати деякі статті договору про дружбу з РФ в односторонньому порядку.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав дипломат Богдан Яременко, передає «Слово і Діло».

«Відповідно до норм і принципів міжнародного права, в односторонньому порядку можна лише розірвати договір. Повністю. А ось вихід із деяких частин, статей чи положень можливий лише за умови досягнення домовленостей між учасниками договору, якщо інше не передбачено самим договором», – зазначив дипломат.

Він уточнив, що договором про дружбу між Україною та РФ не передбачене право сторін вийти за власним бажанням з окремих статей цього договору.

«Заява про рішення України про односторонній вихід з якихось окремих статей договору про дружбу з РФ дозволить Росії скористатися положеннями міжнародного права про цілісність договорів, заявити, що вихід України з окремих статей є невиконанням договору, й розірвати його в односторонньому порядку», – пояснив експерт.

Не зовсім зрозуміло, в чому тоді сенс, додав він.

«Чому не вийти з нього самим на тій підставі, що Росія порушила статтю про повагу до територіальної цілісності та принцип непорушності кордонів? І яка цінність для України відповідних статей, бо президент говорить, що саме через наявність статті про повагу до територіальної цілісності Україна не розриває договір, якщо Росія наплювала на них?», –підкреслив фахівець.

«І яка цінність в інших договорах? Яка цінність договорів із Росією взагалі?», – резюмував Богдан Яременко.

Відзначимо, 12 квітня 2018 року президент України Петро Порошенко пообіцяв внести до Верховної Ради України проект закону про дію окремих положень договору про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною та Росією в частині, в якій дія договору несумісна з національними інтересами держави та реалізацією українського права на самооборону.

Нагадаємо, раніше прем’єр-міністр Володимир Гройсман обіцяв припинити дію програми економічного співробітництва України та Росії на 2011-2020 роки. 21 березня 2018 року Кабмін ухвалив відповідне рішення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: