Чи можливо та за рахунок чого підвищити мінімалку до 6 тисяч гривень?

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Доки в нас не буде високих темпів зростання економіки, підвищення зарплати здійснюватиметься з двох джерел. Перше – інфляційний ефект, а для цього й девальвують штучно гривню, а друге – збільшення державного боргу.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

Згідно з прогнозом МЕРТ, до 2021 року уряд планує підвищити мінімальну заробітну плату до 6200 гривень. За словами економіста, порівняно із нинішньою зарплатою це підняття майже вдвічі, але питання в тому, чи за цей час також удвічі зросте й економіка України.

«Зараз соціальні платежі піднімаються. І на найближчий час, поки в нас не буде високих темпів зростання економіки, підвищення зарплати здійснюватиметься з двох джерел. Перше – інфляційний ефект, а для цього й девальвують штучно гривню, а друге – збільшення державного боргу. Адже на 2018 рік передбачається збільшення державного боргу на 231 мільярд гривень», – пояснив експерт.

Ось із цих ресурсів – збільшення державного боргу та інфляції – нам зараз дають номінально вищі зарплати, підкреслив він.

Економіст звернув увагу, що Україна вже проходила цей шлях у 90-х роках.

«Номінально ми можемо бути й мільйонерами. Так було в 90-х. Але це не означає, що за ці номінальні мільйони ми зможемо купити більше товарів і послуг. Тобто номінальні суми – це одне, а купівельна спроможність цих сум – зовсім інше», – уточнив він.

Тому й економіку обманути неможливо, додав фахівець.

«Якщо реальне зростання економіки в нас становить 2,5%, то соціальні платежі можна підняти до 15%, але не в 1,5-2 рази, як це робиться зараз», – резюмував Андрій Новак.

Згідно з прогнозом МЕРТ, середньорічна мінімалка складе в 2019 році 4600 гривень, в 2020 році – 5400 гривень, а в 2021 році – 6200 гривень (порівняно з розміром мінімалки станом на квітень 2018 року).

Нагадаємо, Петро Порошенко допустив підвищення мінімалки до 4,1 тисячі гривень в другій половині 2018 року.

18 лютого 2018 року прем’єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв, що в 2018 році середня зарплата складатиме близько 10 тисяч гривень.

Як змінювалася середня зарплата українців за роки незалежності – в матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: