НАБУ почало розслідування кредитних угод «Укрзалізниці»

Читать на русском
Суд надав доступ детективам НАБУ до банківської таємниці, а саме до укладених кредитних договорів між Укрзалізницею та Промінвестбанком.

Суд надав доступ детективам НАБУ до банківської таємниці, а саме до укладених кредитних договорів між «Укрзалізницею» та Промінвестбанком.

Про це повідомляє «Слово і Діло», посилаючись на матеріали судових справ.

Слідство ведеться в рамках кримінального провадження за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки). У судовій постанові йдеться про те, що 30 травня 2017 року народний депутат повідомив НАБУ про можливий факт скоєння злочину головою правління ПАТ «Укрзалізниця».

Зі змісту звернення випливає, що Промінвестбанк і Південна залізниця уклали 2 кредитні договори на суму 105 млн дол. із процентною ставкою 11% річних і 91,25 млн дол. із процентною ставкою 10,65% річних. Терміни закінчення дії договорів – 3 березня 2015 року та 22 грудня 2014 року.

Зі змісту звернення випливає, що наразі сума простроченого основного боргу становить 153,25 млн дол.

Відповідно до змісту звернення, прем'єр-міністр України дав доручення голові правління ПАТ «Укрзалізниця» не допустити прямих збитків УЗ в сумі 1,6 млрд грн у вигляді штрафних санкцій і судового збору при подачі ПАТ «Промінвестбанк» відповідного судового позову, тобто 39% від суми кредитної заборгованості.

У травні 2017 року на адресу «Укрзалізниці» надійшли 2 позовні заяви від Промінвестбанку про стягнення заборгованості за кредитними договорами на загальну суму 21,1 млн дол. і 204,5 млн грн штрафних санкцій.

Державною аудиторською службою за результатами ревізії був підтверджений факт укладення ПАТ «Укрзалізниця» та її структурними підрозділами з Промінвестбанком кредитних договорів.

Оплата грошових зобов'язань здійснювалася несвоєчасно та не в повному обсязі, внаслідок чого в підприємства залізничного транспорту існує заборгованість на загальну суму 153,25 млн дол.

Раніше був скерований до суду обвинувальний акт щодо чиновників «Укрзалізниці».

Нагадаємо також, що в ГПУ назвали причину обшуків у офісі «Укрзалізниці».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: