Поділ Сирії на частини: до чого призведе нова хіматака в Думі?

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Існує загроза безпосереднього воєнного зіткнення між сторонами. Війна в Сирії показує, що жодна зі сторін не хоче йти на жодні поступки.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олександр Мусієнко, оцінюючи застосування хімічної зброї в Сирії.

«Уже є інформація про те, що американський есмінець USS Donald Cook підійшов на відстань у 100 кілометрів від сирійського Тартуса. Також є інформація, що російські літаки здійснили обліт цього есмінця. Американський есмінець USS Donald Cook заряджений крилатими ракетами Tomahawk. Очевидно, назріває якась серйозна відповідь», – зазначив Мусієнко.

Імовірно, американці зараз введуть свої воєнні кораблі, збільшать військову присутність, але в подальшому дивитимуться на реакцію Асада, РФ, Ірану, додав експерт.

«Тобто займуть таку агресивну вичікувальну позицію. І тут є загроза, що може дійти до провокацій», – припустив експерт.

Крім того, політолог звернув увагу, що вже є заява від РФ про те, що вони збиватимуть будь-які крилаті ракети, які загрожуватимуть безпосередньо військовим, які є в Сирії.

«Тому можливе дуже серйозне протистояння», – уточнив Мусієнко.

З іншого боку, Трамп нещодавно заявив, що США взагалі підуть із Сирії і там не буде військового контингенту, хоча через певний час і змінив позицію, нагадав експерт.

США не виключають міжнародну військову відповідь на хіматаку в СиріїСполучені Штати Америки розглядають варіант міжнародної військової відповіді на хімічну атаку в місті Дума, Сирія.

«Це свідчить про те, що ситуація невизначена. Або сідатимуть за стіл переговорів і домовлятимуться, або дійде до серйозного бряцання зброєю, що загрожує вже прямим зіткненням», – пояснив фахівець.

У цій війні ніхто не хоче йти на жодні поступки, підкреслив він. При цьому Женевський формат щодо Сирії не працює, а нового нічого не придумали.

«Тому зараз уже на повному серйозі йдеться про те, що територія Сирії може бути поділена на три частини. Наразі кожна зі сторін домагається того, щоб встановити контроль над якомога багатшими нафтогазовими родовищами. І корінь протистояння саме в цьому. Те, що дійшло до показових страт та хімічної зброї, якраз укотре доводить, що кожна зі сторін прагне встановити свою зону контролю. Тому бачимо таке жорстоке протистояння», – резюмував Олександр Мусієнко.

За даними волонтерської рятувальної служби «Білі каски», в Сирії загинули щонайменше 150 людей, отруївшись токсичним газом, який скинули на місто Дума.

Адміністрація президента США поклала на Москву відповідальність за продовження хімічної програми Сирії й протягом 24-48 годин має ухвалити рішення щодо трагедії. Тим часом РФ заблокувала резолюцію ООН щодо хіматаки в Сирії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: