Хіматака в Сирії: з'явилися нові дані щодо жертв

Читать на русском
У сирійському місті Дума 43 людини загинули і 500 постраждали від симптомів, схожих із симптомами при отруєнні хімічною зброєю.

У сирійському місті Дума 43 людини загинули й 500 постраждали від симптомів, схожих із симптомами при отруєнні хімічною зброєю.

Як інформує «Слово і Діло», про це в середу, 11 квітня, йдеться на сайті Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

Поділ Сирії на частини: до чого призведе нова хіматака в Думі?7 квітня в сирійській Думі сталася нова хімічна атака. Загинули щонайменше 150 людей. РФ заблокувала резолюцію Радбезу ООН. Оцінили останні трагічні події експерти.

«Близько 500 людей потрапили до лікарні з ознаками й симптомами отруєння токсичними хімікатами. Зокрема, спостерігалися ознаки сильного подразнення слизової, порушення дихання та роботи центральної нервової системи», – повідомляє організація, посилаючись на дані своїх партнерів із програми Health Cluster.

Зазначається, що понад 70 осіб, які сховалися в підвалах, загинули. Смерть 43 із них пов'язана із симптомами, схожими на ті, що виникають від впливу високотоксичного хімікату.

«Дві медустанови, за повідомленнями, постраждали від цих атак», – зазначає ВООЗ.

«Організація вимагає негайного доступу до місця атаки для надання медичної допомоги постраждалим, оцінки їхнього стану», – заявив заступник директора ВООЗ Пітер Салама.

Раніше Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) заявила про плани найближчим часом направити до Думи своїх інспекторів.

Голова МЗС Росії Сергій Лавров зазначив, що в місті вже не ведуться бої, він контролюється сирійською армією та російською військовою поліцією.

«Якщо потрібні будуть гарантії безпеки інспекторів ОЗХЗ, то вони будуть надані», – говорив міністр. Лавров також зазначив, що російські фахівці не виявили в Думі слідів застосування хімзброї.

Водночас у США та ЄС вважають, що в місті мало місце застосування хімічної зброї. Як повідомлялося, президент США Дональд Трамп пообіцяв дати рішучу відповідь на хімічну атаку в Сирії й не виключив при цьому військового варіанту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: