НАБУ завершило розслідування «справи адвоката-шахрая» (доповнено)

Читать на русском
В Антикорупційному бюро закінчили займатися розслідуванням справи про шахрайство адвоката, який отримав гроші нібито на хабар.
Володимир Макода

Детективи Національного антикорупційного бюро завершили досудове розслідування кримінального провадження за підозрою в шахрайстві адвоката Володимира Макоди, який нібито взяв гроші для передачі неправомірної вигоди суддям Вищого спеціалізованого суду України.

Це випливає з клопотання прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про обмеження терміну ознайомлення з матеріалами розслідування для підозрюваного, повідомляє «Слово і Діло».

Клопотання прокурора САП мав розглянути вчора, 10 квітня, Солом'янський районний суд міста Києва.

Макоді й адвокатам обмежили терміни ознайомлення з розслідуванням до 27 квітня.

За інформацією слідства, наприкінці серпня 2017 року директор ТОВ «Гостинець» Юлія Гринда звернулася за консультацією до Макоди з приводу справи про шахрайське захоплення приміщення у Львові, в якому є потерпілою. Як уточнила Гринда, в 2014 році суд виправдав двох підозрюваних у зазначеній справі, однак вона подала скаргу до Вищого спеціалізованого суду України, який, своєю чергою, відкрив провадження й узяв його до розгляду.

Детектив у клопотанні уточнив, що Макода розповів директору ТОВ про дружні відносини з двома суддями ВССУ з колегії й готовність допомогти з ухваленням необхідного рішення на неправомірну вигоду. За інформацією слідства, адвокат дійсно був знайомий із зазначеними суддями, проте не мав наміру передавати хабара суддям, а вирішив шахрайським методом заволодіти грошима й витратити їх на себе. Підозрюваний назвав Гринді суму в 120 тисяч доларів, яка необхідна для позитивного рішення її питання, й передав їй аркуш паперу зі стадіями передачі грошей:

  • 10 тисяч доларів за внесення справи до переліку справ, які будуть розглянуті ВССУ в 2017 році;
  • 55 тисяч доларів після винесення судовою колегією постанови про призначення справи до судового розгляду;
  • 55 тисяч доларів за два дні до дати судового розгляду касаційної скарги.

Детектив розповів, що третій транш неправомірної вигоди був переданий Макоді в приміщенні головного корпусу КНУ ім. Шевченко ще 9 листопада. Частину отриманих грошей, а саме 17 900 доларів, підозрюваний встиг витратити на власні цілі, інші 102,1 тисячі доларів адвокат різними частинами зберігав у офісі та вдома до моменту обшуку 28 листопада, проведеного НАБУ.

Нагадаємо, НАБУ отримало доступ до телефону судді ВССУ в справі адвоката-шахрая.

Раніше Макоді дозволили спілкуватися із суддями Вищого спецсуду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: