Суд заарештував майно затриманого НАБУ адвоката-шахрая

Читать на русском
На рухоме і нерухоме майно адвоката, якого Антикорупційне бюро затримало за підозрою в шахрайстві, наклали арешт.
адвокат Володимир Макода

Майно затриманого детективами Національного антикорупційного бюро за підозрою в шахрайстві адвоката, кандидата юридичних наук і доцента кафедри цивільного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимира Макоди заарештували.

Таке рішення ухвалив Солом'янський районний суд міста Києва кілька тижнів тому за результатами розгляду клопотання Бюро, пише «Слово і Діло».

Детективи клопотав про арешт двох квартир, двох гаражів у Києві та Київській області, а також автомобілів Mercedes-Benz 190D 1989 року випуску та Toyota Land Cruiser Prado 2008 року випуску. За його словами, наразі слідство має достатні підстави вважати, що в подальшому суд, згідно з Кримінальним кодексом України, може призначити Макоді покарання у вигляді конфіскації майна.

Вислухавши доводи детектива, суддя ухвалив рішення задовольнити клопотання й заарештував вказане майно підозрюваного адвоката.

Як відомо з матеріалів кримінального провадження, 1 грудня керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький підписав повідомлення про підозру Макоді, яке того ж дня йому вручили.

За інформацією слідства, наприкінці серпня 2017 року директор ТОВ «Гостинець» Юлія Гринда звернулася за консультацією до підозрюваного з приводу справи про шахрайське захоплення приміщення у Львові, в якому є потерпілою. Як уточнила Гринда, в 2014 році суд виправдав двох підозрюваних у зазначеній справі, однак вона подала скаргу до Вищого спеціалізованого суду України, який своєю чергою відкрив провадження й узяв його до розгляду.

Детектив у клопотанні уточнив, що Макода розповів директору ТОВ про дружні відносини з двома суддями ВССУ з колегії й готовність допомогти з ухваленням необхідного рішення на неправомірну вигоду. За інформацією слідства, адвокат дійсно був знайомий із зазначеними суддями, проте не мав наміру передавати хабара суддям, а вирішив шахрайським методом заволодіти грошима й витратити їх на себе. Підозрюваний назвав Гринді суму в 120 тисяч доларів, яка необхідна для позитивного рішення її питання, й передав їй аркуш паперу зі стадіями передачі грошей:

  • 10 тисяч доларів за внесення справи до переліку справ, які будуть розглянуті ВССУ в 2017 році;
  • 55 тисяч доларів після винесення судовою колегією постанови про призначення справи до судового розгляду;
  • 55 тисяч доларів за два дні до дати судового розгляду касаційної скарги.

Детектив розповів, що третій транш неправомірної вигоди був переданий Макоді в приміщенні головного корпусу КНУ ім. Шевченко ще 9 листопада. Частину отриманих грошей, а саме 17 900 доларів, підозрюваний встиг витратити на власні цілі, інші 102,1 тисячі доларів Макода різними частинами зберігав у офісі та вдома до моменту обшуку 28 листопада, проведеного НАБУ. Суд обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в нічний час і поклав на нього наступні зобов'язання: прибувати за першою вимогою; не відлучатися з Києва без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або роботи; здати на зберігання закордонні паспорти й носити електронний браслет.

Нагадаємо, справу про хабар двох донецьких прокурорів передали до нового суду.

Раніше відсторонення директора ЛБТЗ знову продовжили.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: