Хабар Супрун: чи сяде до в'язниці помічник Ляшка через відео, надане НАБУ

Читать на русском
Юристи вважають, що відео точно не є провокацією й Уляна Супрун чітко дає зрозуміти, що вона хабарів не бере. А ось до помічника Ляшка є питання.
Слово і Діло

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) надало одному з телеканалів відео, на якому, можливо, зафіксовано, як в. о. міністра охорони здоров'я Уляні Супрун пропонують хабара. В ролику помічник голови фракції Радикальної партії Олега Ляшка Олександр Богачев пропонує Супрун квартиру в обмін на медичне обладнання для лікарень міста Вишневого. Чи може потрапити за ґрати помічник Ляшка після того, що він наговорив на відео, «Слово і Діло» розпитало адвоката Столичної колегії адвокатів Геннадія Дубова.

«Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі за вчинення дій або бездіяльність є кримінальним злочином у нашій країні. Причому дії, що вимагаються від службової особи, можуть відбуватися як в інтересах того, хто пропонує неправомірну вигоду, так і в інтересах третіх осіб. При цьому передбачається використання влади або службового становища. З огляду на те, що вигода пропонувалася в. о. міністра – це особа, яка займає особливо відповідальне становище, – скоріш за все, йдеться про частину 4 статті 369 Кримінального кодексу України», – сказав Дубов.

За його словами, є підстави вважати, що на відео сказано доволі багато й у діях помічника нардепа вбачаються ознаки складу злочину. За згаданою статтею можна потрапити за ґрати терміном від 5 до 10 років. Теоретично в цій ситуації можна заперечити те, що Супрун довелося б використовувати службове становище, оскільки її попросили підписати листа для міжнародних донорів щодо виділення медобладнання. Але з іншого боку, саме обіймана нею посада надавала проханню необхідної «ваги» в очах іноземних спонсорів.

НАБУ нагрянуло з обшуком до помічника ЛяшкаДетективи Національного антикорупційного бюро з ранку проводять обшуки вдома у помічника Олега Ляшка Олега Богачова.

«На провокацію це відео не схоже. На записі видно, що Супрун прямо заявляє, що вона є чиновником і не розуміє «таких речей». Своєю поведінкою вона ніяк не натякає на те, що вона очікує, щоб їй віддячили за якусь послугу. Водночас помічник Ляшка переконує її, що все буде добре, якщо вона погодитися їм допомогти», – зауважив Дубов.

На думку юриста, найнеприємніше в цій ситуації те, що в нас дедалі частіше кримінальні справи розслідуються в студіях телеканалів. Не кажучи вже про те, що процес доведення має проходити в судових засіданнях.

«Було б цікаво подивитися на матеріали справи вже після того, як вони потраплять до суду. Підстави підозрювати помічника нардепа, як мені здається, є. Хоча до самого відео слід ще додати й інші переконливі докази. Судячи з усього, слідство має не лише оприлюднені матеріали. В кожному разі, лише відкритий змагальний судовий процес може дати остаточну відповідь на питання щодо провини дійових осіб», – підкреслив юрист.

Раніше з'ясувалися подробиці справи про хабар Супрун у вигляді квартири.

Також ми писали, що НАБУ прийшло з обшуком до помічника Ляшка.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: