«Північний потік-2» та українська ГТС: чи дійсно все безнадійно

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Враховуючі попередні заяви, які робили офіційні представники Німеччини, рішення абсолютно прогнозоване й очікуване.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань енергетики Сергій Дяченко, оцінюючи рішення Німеччини схвалити всі документи щодо «Північного потоку-2».

«Річ у тім, що Позиція Німеччини така, що це проект не є політичним. При тому, якщо врахувати масштабну відповідь країн Європи на те, що відбувається в зв’язку з отруєнням Скрипаля, та підтримку Великої Британії, це взагалі дивна позиція. Розглядати цей проект як суто комерційний безглуздо», – зазначив Дяченко.

Він акцентував, що ще з часів Радянського Союзу енергетика використовувалась як засіб тиску та спосіб вирішення проблем.

За його словами, ще немає остаточного рішення щодо реалізації проекту.

Монополізація газового ринку: чи можуть заблокувати «Північний потік-2»У Молдові та Україні виступили проти Північного потоку-2. Петро Порошенко заявив, що проект небезпечний для Європи. Про те, чи можна перешкодити реалізації проекту, розповіли експерти.

«По-перше, є ще дві країни, які мають погодити проект. По-друге, рішення ухвалюватимуть лише Єврокомісія, Рада Європи, інші європейські структури. Це ще далеко не кінець, тому можливості протидії реалізації проекту є», – пояснив Дяченко.

Крім того, експерт звернув увагу на Третій енергетичний пакет.

Саме згідно з третім енергетичним пакетом, транспортні послуги мають надаватися на конкурентних засадах, уточнив він.

«Якщо транспортні послуги перейдуть на серйозні конкурентні засади, наприклад, буде торгівля директивами, конкурси, то ГТС України має непогані шанси бути конкурентною щодо підводних. Операційні витрати суттєво нижчі. І саме така перспектива обговорюється. Тому все ще може бути на нашу користь», – резюмував Сергій Дяченко.

Додамо, в «Нафтогазі» не виключають, що будівництво газопроводу до Німеччини може зірвати Рада Європи.

Як повідомлялося, втрати України від запуску «Північного потоку-2» можуть скласти близько трьох мільярдів доларів щорічно.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: