Із чим пов'язаний скандал довкола САП та Холодницького?

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Передусім це не конфлікт САП та ГПУ. Зараз усе подається саме в такому вигляді, але насправді це радше конфлікт між НАБУ та САП.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Віталій Кулик, оцінюючи ситуацію довкола ГПУ, НАБУ та керівництва САП.

«Дійсно, в САП та Генпрокуратури є певне накладання інтересів, але основний конфлікт відбувається між НАБУ та САП», – зазначив Кулик.

«Це конфлікт, який відбувається між двома незалежними антикорупційними інституціями. І закладений він в основу, у функціонал цих інституцій. Причина в тому, що там є подвійне прочитання функцій, конкуренція за піар та додану вартість від антикорупційної боротьби. В цій історії є чітка конкуренція, але не особисто Ситник-Холодницький, а інституцій – НАБУ та САП. Образно кажучи, Болівар не витримає двох», – додав експерт.

Він акцентував, що якби НАЗК виступала більш гостро й проводила розслідування в частині дослідження декларацій, частині дослідження ДБР, то не виключено, що була б боротьба взагалі цієї четвірки між собою.

«Конкуренція була б іще більшою. А так ми маємо конкуренцію двох інституцій, це боротьба за лідерство, за останню крапку. Це не визначення якихось правил гри з ними, а намагання НАБУ нав’язати своє бачення розв’язання тих чи інших справ, намагання НАБУ, прихильників керівництва НАБУ з оточення антикорупціонерів визначати винних до судового вироку», – пояснив політолог.

Як очільник САП Холодницький виконує свої обіцянкиГолова Антикорупційної прокуратури Назар Холодницький може піти у відставку. Слово і Діло розбиралось, як він виконує обіцянки.

За його словами, найгірше, що це підриває довіру взагалі до антикорупційних органів.

«Просто варто порівняти кількість вироків із посадками, які здійснені всіма критикованою ГПУ та НАБУ. Це порівняння буде не на користь НАБУ. А кількість скандалів, пов’язаних із НАБУ, буде набагато більшою, ніж інших антикорупційних інституцій», – уточнив він.

Щодо самого звільнення, то, на його думку, торги тривають.

«Прихід нового керівника САП неоднозначний. Є кандидатура, яку пропонують антикорупціонери, але на це особливо зважати не варто. Ще нещодавно ті самі антикорупціонери вважали Холодницького найкращим варіантом», – резюмував Віталій Кулик.

Як очільник САП Назар Холодницький виконує свої обіцянки – в нашому огляді.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: