Зустріч «нормандської четвірки»: про що говоритимуть та чи включаться США

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Очікувань особливо на нову зустріч у Нормандському форматі покладати не варто навіть з урахуванням усіх останніх подій навколо отруєння Скрипаля та єдності країн ЄС проти РФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Горбенко, оцінюючи майбутню зустріч лідерів держав «нормандської четвірки» щодо імплементації Мінських угод.

Миротворці на зміну «Мінська»: переговори щодо Донбасу

«Дипломатичним шляхом навряд чи щось зміниться. У них завдання інше – тримати Донбас, поки не буде закрите питання Криму, тобто поки Крим вважається окупованим. І позиція не зміниться доти, доки не буде якихось військових перестановок», – констатував Горбенко.

Він підкреслив, що Мінські домовленості самі по собі тупикові, причому давно.

«Вони не рухають саме питання конфлікту. Якоїсь динаміки додала ідея про миротворців. У певний момент ця ідея виникла як фантастична, а зараз розглядається як чи не єдина можливість. Це питання ключове. Тому говорити на зустрічі будуть радше про це. Тим більше й РФ начебто не проти», – зазначив експерт.

Однак, на його думку, щодо миротворців сторони навряд чи зможуть домовитися, тому що РФ не влаштовує формат, прийнятний для Європи та України.

«Та й для України це, в принципі, заморожування конфлікту. Можливо, АП й цікаво, щоб конфлікт не рухався, не було ризику нового Дебальцевого, нових котлів. Миротворці будуть такою собі гарантією стабільності безпеки там. Але в такому разі війна стає на нескінченну паузу», – пояснив політолог.

Україні це може бути вигідним, європейці – також отримують спокій, тому все буде пов'язано з темою миротворців, додав експерт.

Переговори будуть навколо формату миротворчої місії, а він, своєю чергою, має прийти на зміну формату «Мінська». Однак сам «Мінськ» не зміниться доти, доки щось не зміниться на воєнному фронті.

Він звернув увагу, що всі зміни щодо Донбасу, якісь зрушення були лише після військових операцій якоїсь зі сторін.

«Поки їх не буде, «Мінськ» залишиться. Логіка конфлікту на сьогодні така. Коли є зміни на лінії фронту, тоді є зміни на лінії дипломатії», – акцентував Горбенко.

На його думку, все інше – просто порожні розмови, у кращому разі, можна розраховувати на обмін полоненими.

США... в грі?

За словами експерта, США не зацікавлені брати активну участь у вирішенні питання Донбасу.

«Їм це не потрібно. Вони допомагатимуть, звичайно. Якщо РФ робитиме ще щось, то тиск Вашингтона посилиться, але потрібно розуміти, що РФ не лише в Україні займається свавіллям. Є ще Сирія, зараз Британія», – уточнив експерт.

Три дні режиму тиші за місяць: динаміка обстрілів сил АТОУ зоні проведення антитерористичної операції на Донбасі за місяць зафіксовано 189 обстрілів.

«Образно кажучи, хуліган розбив не лише вікно в одному будинку, а й розгромив ще кілька. Проблем уже багато, й вони різного масштабу. США потрібно щось робити. Тому що, на відміну від КНДР, яка періодично нагадує про себе заявами, але небезпеки не несе, РФ якраз є серйозною небезпекою й нагадує про себе дуже часто та зухвало», – підкреслив Горбенко.

Тобто, якщо Північна Корея намагається бути загрозливою, то РФ такою є, акцентував він, додавши, що отруєння Скрипаля – це фактично така ж військова спецоперація на території іншої країни.

«І це нічим не відрізняється від того, якби вони запустили ракету. І розглядається це так само. Може в нас цього не розуміють так глобально і всерйоз, тому що ми до цього звикли ще з часів СРСР. Такі ж страшні й злочини в Сирії. Це можуть сприйняти по-різному, але ситуація із Сирією складніша, ніж із Донбасом», – наголосив політолог.

«Суть у тому, що якщо припустити, що, наприклад, колись дійде до суду, то США та світ радше Путіна посадять за Сирію, ніж за Україну. Тобто для США важливе не лише наше питання. Якщо США щось і робитимуть, то не щодо Україні. Ми й так на паузі», – резюмував Андрій Горбенко.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, якою була динаміка обстрілів сил АТО з 22 лютого до 25 березня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: