Розірвання торгової угоди з Росією: мотиви рішення уряду та практичне значення

Читать на русском
Андрій Новакекономіст
Василь Юрчишин

Розірвання торгової угоди з Росією було політичним піар-ходом уряду, який уже увійшов у виборчу кампанію.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

«Ще не де-юре, але вже де-факто Україна вступила у виборчу кампанію. І щонайменше раз на тиждень ми маємо очікувати різних популярних, популістських дій, спрямованих на той чи інший сегмент виборців», – зазначив Новак.

На його думку, нинішнє рішення уряду й загалом піар-акція під назвою «Гудбай, РФ» спрямована на ту частину електорату, яка дуже чутливо реагує на продовження співпраці з Росією.

«При цьому під час широко розрекламованої урядової акції було скасоване лише 1 з 37 угод з РФ, які й так ніколи не працювали», – уточнив економіст.

Експерт підкреслив, що скасований документ передбачав спільне виробництво літаків, кораблів, вагонів і локомотивів, але так і не було реалізований.

Торгівля з окупантом: що Україна досі продає та купує в Росії?Попри 3,5 роки війни, українсько-російські економічні відносини все ще досить жваві: експортуємо метал, імпортуємо нафтопродукти... І не тільки.

«Водночас, незважаючи на російську агресію, протягом минулого року український експорт до РФ збільшився на 10%, а російський імпорт зріс на 40%. Ба більше, досі у взаємній торгівлі двох країн залишається критичний імпорт, заміщення якого не відбулося за 4 роки», – констатував Новак.

Своєю чергою економіст Василь Юрчишин, також висловив сумнів із приводу реалізації цього рішення.

«Малоймовірно, що ухвалення законодавчого акту про припинення економічної програми матиме вирішальне значення. В нас часто ухвалюють нормальні закони, але в процесі їх реалізації, внесення якихось правок і змін усі добрі наміри зводяться нанівець», – наголосив він.

Він уточнив, що РФ офіційно визнана країною-агресором, тобто в цій ситуації автоматично мають мінімізуватись економічні відносини.

«Але саме це на практиці буде зробити складно, тому що багато наших представників влади вели й продовжують вести бізнес у РФ», – підкреслив економіст.

За його словами, залишилися критичними напрямки ядерної енергетики, обладнання, вугілля, нафти, хімії та нафтохімії.

Відзначимо, за даними Держстату, Росія стала найбільшим торговим партнером України в 2017 році.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, що Україна досі продає й купує в Росії. Детальніше – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: