«Холодна війна 2.0»: чому росіянам стане складніше отримати візи до країн ЄС?

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

У цій ситуації важливо відзначити кілька моментів. Примітно, що навіть Італія, Угорщина та Франція долучилися до висилки дипломатів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, оцінюючи масову висилку російських дипломатів у зв'язку з отруєнням Скрипаля.

«Якщо з Францією ситуація ще більш-менш зрозуміла, новий голова МЗС Франції від самого початку був налаштований досить жорстко щодо Росії. Проте підтримка таких заходів з боку Італії та Угорщини здивувала. Особливо, якщо врахувати, що в Італії пройшли вибори, на яких перемогли популісти й праві, які займають досить проросійську позицію», – зазначив Леонов.

Це показує, що Росія перетнула червону лінію щодо західних країн, акцентував експерт.

Такої масової висилки дипломатів не було навіть за часів холодної війни. Були якісь уколи, обміни, але так, щоб солідарно країни Євроатлантичного співробітництва, оскільки там присутні США та Канада, вжили таких заходів, це вперше в історії. Це говорить про те, що ми спостерігаємо повернення до холодної війни.

«Це версія 2.0, грубо кажучи. Таким чином, будуть мінімізовані контакти між країнами. За часів Радянського Союзу був термін «залізна завіса», коли людей не випускали за кордон. Це було дуже складно. Зараз це «паперова завіса», яка може бути ще міцнішою, ніж залізна», – уточнив політолог.

На його думку, в цій ситуації все може бути набагато серйозніше.

«Висилка дипломатів РФ із цих країн призведе до того, що росіянам буде набагато складніше отримати візи. Наприклад, США висилають 60 дипломатів. Якщо РФ вишле 60 американських дипломатів, то до Америки полетіти росіянам буде набагато складніше», – пояснив експерт.

Велика Британія оголосила про заходи проти РФ через отруєння Скрипаля: що пишуть у соцмережахТереза Мей оголосила про висилку російських дипломатів із Британії. Крім того, відкликане запрошення для голови МЗС РФ Сергія Лаврова.

Таким чином, це вплине на процедуру отримання віз, додав він.

«Росіянам отримати візи до Великої Британії та США стане неймовірно складно. Складно сказати, як буде щодо інших країнах ЄС, але очевидно, що це торкнеться загальної політики видачі віз», – констатував політолог.

«Фактично, ми спостерігаємо повернення до холодної війни, причому в досить жорсткому прояві. Дипломатична висилка – це практично останнє слово. Далі – лише розірвання дипвідносин», – резюмував Олександр Леонов.

Повний список країн, які вислали дипломатів РФ , – за посиланням.

Раніше аналітики порталу з'ясували, що в соціальних мережах думають з приводу загострення відносин між Великою Британією та Росією.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: