Рада визначить статус незаконно утримуваних осіб в ОРДЛО

Читать на русском
У Раді зареєстрований законопроект, що визначає правовий статус незаконно утримуваних осіб на тимчасово окупованих територіях України та за її межами.

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект, що визначає правовий статусу незаконно утримуваних осіб на на тимчасово окупованих територіях України та за її межами.

Про це в Facebook повідомила перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко.

Динаміка міграції в Україні: де живе найбільше переселенцівВ Україні в лютому зареєстровані 1 мільйон 489 тисяч 659 переселенців. У яких регіонах країни їх найбільше – дивіться на інфографіках Слова і Діла.

«Днями у ВР зареєстрований закон «Про правовий статус і соціальні гарантії осіб, які незаконно позбавлені волі, є заручниками або засуджені на тимчасово окупованих територіях України та за її межами», до співаторства долучилися представники комітету прав людини і захисту ветеранів, також профільне міністерство, колишні заручники», – повідомила вона.

За словами Геращенко, під дію законопроекту мають потрапити всі, хто незаконно утримувався в тюрмах ОРДЛО і РФ через військову агресію, що розпочалася з 20 лютого 2014 року.

Зокрема, законопроект визначає правовий статус незаконно утримуваних і певні соціальні гарантії. Разом із тим, за словами Геращенко, дезертири та інші особи, які співпрацювали з окупаційним режимом, не матимуть права на отримання соціальної разової виплати та інших соціальних гарантій.

Дипломат розповів, як Україні повернути ДонбасУ п’ятницю, 23 березня, в Києві відбувся захід, присвячений темі міжнародних перехідних адміністрацій на Донбасі.

«Важливо, що держава посилить правовий захист заручників, допомогу в підготовці позовів задля притягнення причетних до катувань і незаконних утримань. Також пропонується ще раз законодавчо зафіксувати, що протягом перебування в полоні військовослужбовцям нараховується заробітна плата (ця норма працює й зараз, але буває багато скарг від родин заручників на бюрократичні препони)», – повідомила вона.

Нагадаємо, раніше Кабінет міністрів України врегулював виплату одноразової допомоги звільненим з полону на окупованому Донбасі.

Також стало відомо, що президент РФ Володимир Путін готовий піти на поступки в питанні Донбасу, реалізуючи боснійський або косовський сценарій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: