Висилка дипломатів РФ з України: чи будуть наслідки та чи варто розривати дипвідносини?

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Очевидно, що Україна й так звела до мінімуму дипломатичні відносини з РФ. Немає ані українського посла в РФ, ані російського в Україні. .

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, оцінюючи рішення України вислати 13 російських дипломатів.

Видворення російських дипломатів – дух солідарності

«Безумовно, довелося зважувати всі мінуси й плюси, при тому, образно кажучи, на досить точних вагах, щоб ухвалити відповідне рішення. З одного боку, це підтримка цивілізованого світу, й ми не можемо інакше, з іншого – це ускладнить можливості для спілкування з українцями, які перебувають у РФ. Але тут важливо, що вислані не всі. Тому просто доведеться оптимізувати роботу», – зазначив Леонов.

За його словами, РФ сама дала Україні можливість зіграти таким чином.

«По-перше, згідно із заявами, російські дипломати, яких висилають, займалися діяльністю, несумісною з дипломатичною. Тобто це фактично була підривна діяльність. Щодо всіх є певні матеріали. По-друге, так, наші консули відвідують українських громадян, але як важко це дається й скільком РФ відмовляє в такій можливості», – уточнив політолог.

Тому скорочення нашого дипкорпусу не призведе до якихось катастрофічних наслідків, додав він.

«Просто тепер тим, хто залишився, доведеться більш посилено працювати», – підкреслив Леонов.

На його думку, це рішення дозволить знизити вплив РФ через дипмісії.

Є приклад Аргентини, де переправляли кокаїн. Очевидно, що таким чином можна переправляти що завгодно, в тому числі зброю. Цей крок робить Україну безпечнішою.

«Так, дипломатам, які залишилися, буде складніше. Але, на жаль, це ситуація, яка виходить за рамки. Всім доводиться працювати в стані, близькому до війни», – акцентував експерт.

Наступний крок – розрив дипвідносин?

Політолог уточнив, що ці заходи не варто вважати спрямованими на розрив дипвідносин із РФ. За його словами, в нашому випадку наразі розрив дипвідносин більш невигідний Україні, ніж РФ.

Україна висилає російських дипломатів через отруєння Скрипаля: реакція соцмережУкраїна вишле 13 російський дипломатів через отруєння Скрипаля в Британії. Що про це думають у соціальних мережах – у матеріалі Слова і Діла.

«Річ у тім, що в такому разі автоматично припиняється дія низки угод, за якими Україна може виставляти певні вимоги РФ. У цьому питанні багато тонкощів. Наприклад, розрив дипвідносин дозволить РФ заблокувати наш транзит до Азії. Також це удар і по морській зоні. Тобто, з точки зору міжнародного права, в РФ з'являється поле для маневрів», – пояснив фахівець.

Гібридна війна – гібридна відповідна реакція

Експерт наголосив, що війна в нас гібридна, тому й діяти доводиться так само.

«Це час і точний розрахунок. З моменту подачі різних позовів до судів щодо дій РФ і самих рішень минуло багато часу. Але Україна ці позови виграє. І тут для нас важливо пам'ятати досвід Грузії. Тоді уряд Саакашвілі керувався емоціями. Хоча всі розуміли, що РФ порушила міжнародне право, позови все одно були провалені. Таким чином, Грузія втратила можливість тиснути на РФ», – нагадав він.

«Це та ситуація, коли, образно кажучи, вирішується, хто кого переграє на таких полях – правовому та дипломатичному. Ну й, звичайно, необхідно не допустити того, що РФ розв'яжеться остаточно й безповоротно. Потрібно враховувати всі чинники», – резюмував Олександр Леонов.

«Слово і Діло» розбиралась, як на цей крок відреагували в соціальних мережах. Повний список країн, які вислали дипломатів РФ, – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: