Які думки караються: Савченко просто говорила чи все ж таки готувалася до злочину?

Читать на русском
На відміну від політичних експертів, які заявляють, що Савченко просто висловлювала свої думки, за що її зараз намагаються притягнути до кримінальної відповідальності, юристи вважають дещо інакше.
Надія СавченкоСлово і Діло

Коли народного депутата Надію Савченко звинуватили в підготовці державного перевороту, вона заявила, що це «хороша стаття». Як би не сприймала ситуацію сама Савченко, багато політичних експертів заговорили про те, що її намагаються притягнути до кримінальної відповідальності за те, що вона просто висловлювала свою думку. Однак юристи вважають, що Надія не просто озвучувала свої думки. Про це «Слову і Ділу» розповів експерт із конституційного права Олександр Москалюк.

«В юриспруденції є таке поняття, що думки не караються. Але Савченко інкримінують не завершений злочин, а підготовку до злочину. Згідно зі статтею 14 Кримінального кодексу України, до таких дій належать пошук або пристосування засобів чи знарядь, пошук співучасників або змова на скоєння злочину, усунення перешкод, а також інше умисне створення умов для скоєння злочину», – пояснив юрист.

На його думку, Савченко не просто говорила: «Їх треба всіх постріляти!». Такі висловлювання дійсно трактуються як голий умисел, тобто власна думка. Інша річ, коли від загальних слів, які не караються, людина переходить до етапу підготування, коли, наприклад, відбувається пошук співучасників.

Гранати й «шокуюче» відео: як цього тижня працювала РадаСлово і Діло розбиралось, як Верховна Рада знімала недоторканність із Надії Савченко та які ще рішення були ухвалені.

«Якщо виходити з достовірності відео, то Савченко начебто підшуковувала співучасників. Чи почала вона розробляти якість плани? Начебто почала. Тобто, з юридичної точку зору, не можна говорити, що її намагаються ні за що притягнути до відповідальності. Тому що те, що зафіксовано на відео, абсолютно підпадає під дію Кримінального кодексу», – впевенений Москалюк.

Щодо достовірності відео та його цінності як доказу, то має вирішувати безпосередньо суд, але якщо Савченко розуміла й бачила, що її провокують на злочин, то вона мала звернутися до правоохоронних органів, які б далі вели справу.

«Наприклад, є замовне вбивство: один бізнес-партнер вирішив убити іншого. Він звертається до когось за цією послугою, й далі цей «виконавець» повідомляє правоохоронним органам. А вони через сукупність дій доводять цю справу до того, що начебто вбивство було скоєне. В таких ситуаціях важливо, щоб був зафіксований факт звернення до когось щодо виконання злочину. Бо так тоді будь-який злочин можна звести до заяви про те, що це була лише провокація, щоб з’ясувати чиїсь наміри. Тобто, якщо людина когось провокує, то вона має це чимось юридично підтвердити, щоб потім можна було довести цю провокацію», – розповів Москалюк.

У ГПУ сподіваються, що справу Савченко розслідують до липняЮрій Луценко прогнозує, що слідство у справі нардепа Надії Савченко, підозрюваної у підготовці терактів і захоплення держаної влади, триватиме 2-3 місяці.

На його думку, Савченко могла б звернутися до тої ж СБУ й заявити, що її провокують на організацію державного перевороту. І тоді б СБУ вже мала вести цю справу.

Нагадаємо, в ГПУ сподіваються, що справу Савченко розслідують до липня.

Про те, як Верховна Рада дала дозвіл на притягнення Савченко до кримінальної відповідальності, читайте в статті «Гранати й «шокуюче» відео: як цього тижня працювала Рада».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: