Питання Донбасу: на які поступки не піде Трамп і чого чекати від переговорів із Путіним?

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Насправді, Трамп робить для боротьби з РФ набагато більше, ніж інші. Обама якраз і здав усі позиції, які тільки можна було.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Золотарьов, оцінюючи ініціативу Дональда Трампа провести нову зустріч із Володимиром Путіним найближчим часом.

«Обама фактично пустив Путіна до Сирії угодою з Іраном, створив нового гравця в цьому конфлікті. У випадку з Трампом заяви різні, але потрібно дивитися на справи, а не на заяви. Так, Трамп привітав Путіна з перемогою. Привітання з перемогою на виборах, хоч би якою вона не була, – це дипломатичний жест. Його можна використовувати для демонстрації свого ставлення, як зробили ті, хто не привітав Путіна. Але якщо проводити реальну політику й ці привітання туди вкладаються, то в цьому немає нічого поганого», – зазначив Золотарьов.

Трампу це не заважає робити кроки зі стримування агресії РФ, додав він.

Експерт підкреслив, що саме Трамп взявся, наприклад, за альтернативні поставки газу до Європи, що дуже сильно впливає на позиції РФ.

У Сирії розбомбили ПВК «Вагнера». Обама ніколи б не став цього робити. Образно кажучи, Трамп тримає союзників близько, а ворогів – ще ближче. Трамп переслідує свої інтереси, діє в інтересах США, наскільки він їх розуміє. Обама діяв за принципом «як би чого не сталося». І тим не менш Обама виглядає як розумний дипломат-миротворець, а Трампа критикують.

«Тому дуже важливо дивитися на реальні справи, а не заяви. Трамп привітав Путіна, але й Обама також його привітав би. І ніхто б слова не сказав, тому що майже вся преса в США – демократи», – уточнив Золотарьов.

Щодо майбутньої зустрічі, то, на його думку, питання України може стояти, й не зовсім зрозуміло, що стане предметом торгів. Можливо, «кремлівський список», припустив політолог.

«Трамп усе одно не до кінця розуміє, навіщо йому Україна. Користі від нас немає жодної. Підтримка з боку українського режиму Клінтон на виборах була великою дурістю. Судячи з усього, Трамп таких речей не прощає», – пояснив він.

«Стратегічна вигода для США є, звичайно, щоб не пускати Путіна далі. Але якщо на переговорах Путін запропонує щось інше, наприклад, «голову Асада» й вихід із Сирії вже з якимось комплектом заходів, а натомість попросить не втручатися у справи України, то ризик для нас є. Але питання в тому, яке саме втручання. Ліквідація як держави – на це ніхто не піде. Не лише Трамп, але й сам Путін. Одне діло мати вплив, інше – перекроювання карти Європи. Таких поступок Трамп давати точно не буде», – резюмував Володимир Золотарьов.

Нагадаємо, в Білому домі витримали паузу, але привітали президента РФ з перемогою на виборах. Також в адміністрації заявили, що підтримувати діалог із Москвою важливо для «безпеки людей у всьому світі».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: