Закон про Нацбюро фінансової безпеки: чи зможе влада відсторонитися від тиску на бізнес

Читать на русском
В'ячеслав Биковецьекономіст

Річ у тім, що проблема не в додаткових актах, законах чи ще чомусь, а в тому, що не виконується те, що вже прописано давно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, голова Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств В'ячеслав Биковець, оцінюючи внесення до ВР законопроекту про створення Національного бюро фінансової безпеки.

«У нас склалося так, що закони самі по собі, а всі заяви про захист бізнесу – самі по собі. Навіть мораторій на перевірки бізнесу, який продовжили на цей рік, не змінює ситуації. До підприємців продовжують приходити під абсолютно різними приводами. Ухвалили закон щодо «маски-шоу стоп», але його порушують і не виконують», – зазначив Биковець.

Так, прем’єр, звичайно, заявив, щоб органи державного нагляду контролю не кошмарили бізнес, але тим не менш перевірки проводяться, додав експерт.

«Ба більше, такі маски-шоу інколи призводять до того, що врешті-решт бізнес припиняє свою діяльність», – уточнив економіст.

Підтримати й захистити: що українські політики обіцяють бізнесуСлово і Діло розбиралося, що українські політики та чиновники обіцяли зробити для бізнесу.

Експерт нагадав нещодавню ситуацію з обшуками в «Новій пошті».

«Невідомо, які причини цього всього. Але, однозначно, серед тих, хто користувався послугами структури, в більшості випадків скарг не було. Тому це досить дивно. Хоча, можливо, те, що більшість задоволена роботою, якраз і стало мотивом того, що нею зацікавилися правоохоронні органи», – підкреслив він.

На його переконання, проблема не в тому, щоб створювати нове чи писати щось нове, а в тому, що закони, які є, мають виконуватися владою, а цього, на жаль, у нас немає.

«Закони влада просто ігнорує. Скільки лише податкова адміністрація, фіскальна служба всіляко наполягали, що вони не підпорядковуються закону про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності. Хоча податківці є державним органом контролю й мають користуватися чинним законодавством», – пояснив фахівець.

«Тобто, як раніше шукали лазівки в законодавстві, щоб робити перевірки під різним приводом, так це нікуди й не поділося», – акцентував він.

За його словами, в нас навіть штрафні санкції не діють.

«Згідно із законом, має бути створена комісія, яка розглядатиме скарги бізнесу щодо перевірок, наскільки й що було порушено з боку силовиків. Але далі заяв поки ніхто не просунувся. Комісії немає. Тому, скоріш за все, цей закон також буде сам по собі, бізнес – сам по собі, а влада – сама по собі. І це стосується багатьох сфер діяльності», – резюмував В'ячеслав Биковець.

Раніше «Слово і Діло» з'ясовувало, що в соціальних мережах думають з приводу звинувачень на адресу «Нової пошти».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: