ГПУ провела обшуки в офісах «Нової пошти»: реакція соцмереж

Читать на русском

В офісах Нової пошти 16 березня провели обшуки. Що про це думають у соціальних мережах – у матеріалі Слова і Діла.
Слово і Діло

Увечері 16 березня Генеральна прокуратура України провела обшуки в офісах «Нової пошти» в Києві, Полтаві, Харкові та Дніпрі.

Обшуки були проведені в рамках кримінального провадження за фактами зловживання службовим становищем посадовими особами «Нової пошти» та інших споріднених підприємств, які за участю чиновників Фіскальної служби здійснили «прикриття незаконних фінансових послуг».

«Нова пошта», своєю чергою, спростувала інформацію речника ГПУ про те, що під час обшуків були вилучені невраховані в касі та бухгалтерських документах готівкові кошти.

«Слово і Діло» з'ясовувало, що в соціальних мережах думають з приводу звинувачень на адресу компанії.

«Здається мені, що «Нова пошта» підозрюється в сепаратизмі (або в майнінгу криптовалюти, наприклад) і власникам терміново потрібно переписати десь 51% фірми на когось із топ-чиновників, щоб позбутися підозр», – написав блогер Сергій Наумович.

«Історія з наїздом на «Нову пошту» – це історія про бізнес-клімат в Україні. А точніше, про податкове законодавство, яке влаштовано таким чином, щоб робити бізнес винним. «Нова пошта» дійсно розділена на безліч ФОПів, щоб мінімізувати податки. Але в цьому немає нічого унікального для нашої країни. Так працюють майже всі мережевики. Формально це не протизаконно, але якщо силовики захочуть, то, звичайно, притиснуть», – вважає журналіст Денис Казанський.

«З боку дії правоохоронців схожі на образу, що державою ж придумана система дозволила бізнесу зрости до таких масштабів. Ще є привід: великий бізнес часто перевіряють перед виборами. Наприклад, у квітні 2012 року були обшуки в компанії Rozetka. Тому дуже здивуюся, якщо обшукам не передувала пропозиція власникам НП поділитися доходом. Наслідки обшуку для самої компанії радше матеріальні. Для іншого бізнесу ці обшуки – вербальний сигнал бути лояльним до влади, інакше та вкаже їм своє місце. А для інвесторів це «запрошення» на бій без правил. У реформовану Україну», – написав Масі Найєм.

«Все, чого торкається державна рука, перетворюється на гарбуз. Був ПриватБанк. Перетворили на Ощадбанк. Із чергами, незадоволеними менеджерами ій незрозумілими претензіями до клієнтів. Є «Нова пошта». Після претензій ГПУ перетворять, мабуть, її на «Укрпошту». Ще один-два наїзди і все. Струменеві принтери, безліч паперів при відправці посилок, незадоволений персонал», – написав журналіст Сергій Руденко.

«Тому що пошта – нова, а Генпрокуратура – стара», – вважає журналіст Денис Бігус.

Нагадаємо, Служба безпеки України 12 березня провела 28 санкціонованих обшуків у різних регіонах України з метою виявлення осіб, причетних до організації в країні антидержавних акцій.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: