Великі зміни в ЄС: Німеччина за скасування принципу одноголосності

Читать на русском
У МЗС Німеччини підтримали пропозицію голови Єврокомісії Жан-Клода Юнкера про скасування принципу одноголосності при голосуванні ЄС з питань зовнішньої політики.

У МЗС Німеччини підтримали пропозицію голови Єврокомісії Жан-Клода Юнкера про скасування принципу одноголосності при голосуванні ЄС з питань зовнішньої політики.

Про це передає «Слово і Діло» з посиланням на Deutsche Welle.

У Мюнхені завершилася конференція з безпекиГолова конференції Вольфганг Ішингер запросив усіх присутніх через рік зустрітися і перевірити, чи вдалося досягти запланованого успіху.

«Принцип одноголосності дозволяє легко домогтися своїх цілей тим, хто хоче ззовні внести розкол в ЄС», - заявив держміністр в МЗС Німеччини Міхаель Рот, передає Deutsche Welle.

За таке рішення висловився і експерт з питань зовнішньої політики консервативної фракції ХДС/ХСС в Бундестазі Юрґен Хардт.

«Можливість прийняття рішень більшістю була б доцільним доповненням арсеналу європейської зовнішньої політики, вона підвищила б здатність Євросоюзу діяти», - зазначив він.

Тим часом єврокомісар з питань політики сусідства і переговорів щодо розширення Йоханнес Хан заявив, що, можливо, в майбутньому не всі рішення щодо вступу до Євросоюзу нових країн будуть прийматися на основі принципу одноголосності.

При цьому мова йде про технічні рішення в процесі переговорів ЄС і країн-кандидатів, а безпосередні рішення про прийняття нових членів «настільки фундаментальні, що повинні прийматися як і раніше одноголосно», - пояснив він.

На Мюнхенській конференції з безпеки в лютому Юнкер закликав скасувати принцип одноголосності при ухваленні зовнішньополітичних рішень.

За його словами, цей принцип перешкоджає можливостям Євросоюзу брати участь у вирішенні важливих проблем міжнародної політики.

Раніше міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель заявив в інтерв'ю Der Spiegel, що США, Росія і Китай ставляться до Євросоюзу без поваги.

А Угорщина і Польща хочуть розширити вплив в ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: