Темпи реформ в Україні та інших країнах: швидко чи повільно?

Читать на русском

На Сході говорять: «Боронь Боже, жити під час реформ», а українці вже понад чверть століття намагаються пристосуватися до різноманітних змін у житті. Ми вже пережили перебудову та гласність, приватизацію та багатовекторність, бачили покращення й жили по-новому. «Слово і Діло» вирішило відстежити, які реформи відбувалися в Україні та постсоціалістичних країнах у 1989-2018 роках, де вони успішно завершились, а де тривають і досі.

У серпні 2017 року Петро Порошенко сказав, що за три роки в Україні проведені 144 реформи, які наблизили Україну до членства в ЄС. У всіх на слуху пенсійна, медична та освітня реформи, а також реформування судової системи та армії.

Але такі системні реформи в сусідніх європейських країнах, що пережили радянських вплив, проводилися приблизно за однією схемою та в декілька етапів: злам соціалістичної системи управління та перехід до ринкової економіки, лібералізація суспільно-економічних відносин, що полягає в знятті більшості державних заборон та обмежень і трансформація галузей соціально-економічної діяльності згідно з вимогами ЄС. Останній етап не завершений у більшості країн Центральної Європи та Балтії, які стали членами ЄС.

Детальніше – на інфографіці.

Як змінювався ВВП за паритетом купівельної спроможності в постсоціалістичних країнах – на инфографиці.

Також дивіться економічні зв’язки України в Європі: з ким ми співпрацюємо найбільше.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: