Реформи в Україні: чому для влади наближається час розплати за невиконані обіцянки

Читать на русском
Ерік Найманфінансовий аналітик

МВФ ще жодного разу не починав в Україні свої вимоги із системних реформ, а завжди вирішував поточні проблеми за рахунок населення та бізнесу – підвищення податків, зниження соцвидатків, підвищення тарифів і цін на газ, зниження пенсій тощо. І завжди в Україні, коли йшлося про системні реформи «за рахунок корупціонерів та олігархів, співпраця з МВФ припинялася.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив керівний партнер компанії Capital Times Ерік Найман, передає «Слово і Діло»

«От якби МВФ починав із найважливішого – системних реформ, то у влади не залишалося б іншого вибору, крім як провести їх. А економіка при цьому не так сильно падала б, адже перша частина реформ за МВФ зазвичай іде за рахунок падіння платоспроможного попиту населення та капвкладень бізнесу, що поглиблює кризу», – зазначив Найман.

При цьому в нас попереду президентські вибори 2019 року, підкреслив він.

«Економічне зростання сходить нанівець, гумовий м'ячик уже відскочив від підлоги. Боргове навантаження зросло до небес. Податки й тарифи також вкрай підвищені, хоча народ ще не радіє з цього приводу – ось тоді буде досягнута межа», – додав фінансист.

Які обіцянки не встиг виконати президент у 2017 роціПорошенко, як і інші політики, дав у 2017 році чимало обіцянок. Якісь – встиг виконати, якісь – провалив. Слово і Діло представляє динаміку рівня відповідальності президента, а також топ-5 його виконаних і невиконаних обіцянок.

Він уточнив, що стримують трудову міграцію лише більш-менш високі зарплати в тих, хто ще лишився.

«Втечу українців за кордон стримують високі зарплати для тих, хто лишився, але це лише підтримує ілюзію стабільності. Можливості бізнесу підвищувати зарплати без підвищення продуктивності праці не безмежні», – підкреслив експерт.

«Тому для України наближається час розплати за невиконані обіцянки», – резюмував Ерік Найман.

Раніше повідомлялося, що МВФ стурбований уповільненням реформ в Україні й зростанням витрат. Серед рекомендацій кредиторів законопроект про антикорупційний суд, приватизація, відкриття ринку землі. Невирішеним залишається також питання ціни на газ.

Додамо, за даними «Слова і Діла», в 2017 році рівень відповідальності Петра Порошенка знизився на 13%. Які обіцянки не встиг виконати президент у 2017 році – за посиланням.

Також аналітики порталу з'ясували, що збирається виконати гарант у новому році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: