Справа Савченко: хто може опинитися в списку нових фігурантів та чи буде реакція Заходу

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

З боку ГПУ це може бути спробою перекрити колишні провальні справи. Наприклад, справу Януковича, що розсипається на очах, як і справа Саакашвілі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, оцінюючи заяви ГПУ в справі Надії Савченко й рішення регламентного комітету, який схвалив зняття депутатської недоторканності, затримання та арешт.

Мотиви ГПУ

_«Були і плівки з Курченком, і заяви про підготовку Майдану, звинувачення, що на це виділялися гроші. Але що в підсумку? Саакашвілі відправлений з України. Справа завершилася нічим. І тут виникає гучна справа Савченко. Гучна, майже кінематографічна, розкрутка», – зазначив Якубін.

На його думку, справа Савченко може бути спробою Луценка прикрити провальні справи.

Для Луценка справа Савченко – це одна з лебединих пісень на посаді генпрокурора. Після низки провальних справ потрібно створити нову хвилю.

За словами політолога, на комітеті Луценко виглядав не дуже переконливо.

«Це нагадувало спробу намалювати картину чорними фарбами. Але це вже не сприймається серйозно після всіх провальних справ», – акцентував він.

Нові фігуранти

Експерт підкреслив, що 2018-й – передвиборчий рік, і це може бути спробою прив'язати до Рубана й Савченко інших фігурантів.

«Далеко не факт, що Савченко є головною ціллю. Можуть бути нові фігуранти й, мабуть, буде бажання переключитися на інших політиків. Були спроби говорити про Тимошенко з боку Банкової. Буде спроба перекинути ситуацію через Рубана-Корбана на Коломойського. Тим більше останнім часом почалося з новою силою загострення відносин Порошенка з Коломойським. Можливо, спробують прив'язати депутатів від «Самопомочі», наприклад, Соболєва та Семенченка», - припустив Якубін.

Савченко не є глобальною метою. Ця справа є спробою вийти на інших фігурантів.

«З огляду на те, що це передвиборчий рік, Банковій потрібно намагатися вийти на частину конкурентів і зробити більш поступливими частину олігархів», – уточнив він.

За його словами, таким чином можна створити атмосферу страху, говорити про терористичні загрози.

«Цей сюжет може використовуватися як спосіб залякування», – додав експерт.

Зняття депутатської недоторканності, затримання та арешт: чи очікувати реакції Заходу?

«Недоторканності Савченко можуть позбавити. А ось із затриманням та арештом буде складніше. Не факт, що Рада буде готова піти на це», – підкреслив політолог.

За два кроки від втрати недоторканності: як Савченко виконує обіцянкиНадію Савченко можуть позбавити депутатської недоторканності. Слово і Діло аналізувало, як нардеп виконує свої обіцянки.

На його думку, в цій ситуації накладається й фактор Заходу.

«Савченко на Заході сприймалася як один з успіхів переговорної лінії, що пов'язана з обміном полоненими, політичними ув'язненими. Меркель робила заяви з приводу звільнення Савченко. Інші лідери – також. Тобто для влади розкрутка історії із Савченко, тим більше з арештом, з точки зору реакції Заходу, буде точно в мінус», – пояснив експерт.

Крім того, погіршує ситуацію намір ГПУ провеси психіатричну перевірку, додав він.

«Наприкінці 70-х у Радянському Союзі дисидентів часто звинувачували в тому, що вони психічно ненормальні. Прив'язати до Савченко ще й психіатрію – це вже занадто. На Заході ця історія, однозначно, сприйматиметься з великим негативом на адресу української влади», – констатував фахівець.

«Якщо Савченко потрапить до суду й почне більш активно говорити, то для влади це буде справою Януковича в квадраті в плані розпаду ключових звинувачень. З того, що зараз є і як ця справа обертається, кожен наступний крок для влади може лише погіршувати її становище», – резюмував Олексій Якубін.

Детальніше про те, що обіцяла нардеп та що з цього виконала, – в нашому матеріалі «За два кроки від втрати недоторканності. Як Савченко виконує обіцянки».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: