Мільйонні борги «Київенерго»: чи можуть споживачам відключити гарячу воду?

Читать на русском
Тетяна Бойкоексперт групи РПР з питань енергоефективності
Володимир Омельченкодиректор енергетичних програм

Заборгованість підприємства не є підставою для припинення надання споживачам послуги. Відповідно, відключати гарячу воду не мають права.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла експерт «Реанімаційного пакета реформ» із питань енергоефективності Тетяна Бойко, оцінюючи повідомлення «Київгазу» про те, що через заборгованість «Київенерго», яка наразі перевищує 200 мільйонів гривень, кияни можуть залишитися без гарячої води.

«Припинення надання послуги технічно можливе лише в разі, якщо споживачі самі відмовляться від послуги цієї компанії або якщо споживачі мають велику заборгованість. Заборгованості населення немає, тому відключати гарячу воду не мають права з точки зору закону», – зазначила Бойко.

Вона підкреслила, що такі колосальні борги утворюються з декількох причин.

«Частина заборгованості – це, як правило, пільги та субсидії, кошти, які держава заборгувала «Київенерго». Накладаються штрафні санкції. Це не просто сама по собі чиста сума. Є ще штрафні санкції. Крім того, є ще різниця в тарифах. Це також усі борги держави, які тягнуться вже давно. Але ж ця заборгованість також нікуди не поділась», – уточнила експерт.

Звичайно, є питання до «Київенерго», чому вони спрямовують кошту на якісь інші цілі й не розраховуються, додала вона.

Скільки заборгувало населення за комуналку в 2017 роціДержстат стверджує, що найбільшими боржниками є Дніпропетровська, Харківська області та Київ. Натомість в Івано-Франківській і Рівненській областях до кінця року зафіксована переплата за ЖКП.

«Проте основна проблема – це борги держави, за які нараховуються штрафні санкції. Відповідно, вони зростають і утворюється така снігова лавина у вигляді мільйонних боргів», – констатувала Бойко.

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко підкреслив, що компанії мають вирішити питання заборгованості між собою й через це не мають страждати споживачі.

«Якщо є якісь претензії, то «Київгаз» має подати позов на «Київенерго». Потім потрібно довести, що «Київенерго» не сплачує ці кошти їм у судовому порядку. Має бути рішення суду, який має зобов’язати компанії виконувати свої повноваження. Без судового рішення ніхто немає права відключати газ», – зазначив він.

Свої претензії компанії мають вирішувати цивілізовано, пояснив Омельченко.

«Не можуть домовитись нормально – є суд. Але позиція «ви не платите, а ми відключимо воду» виглядає як дикість», – підсумував експерт.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв штрафні санкції для надавачів послуг, якщо вони завищуватимуть рахунки за ЖКП.

Скільки українці заборгували за комуналку за підсумками 2017 року – в нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: