Вибори президента РФ на фінішній прямій: чого чекати від Путіна щодо Донбасу?

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

18 березня в Росії відбудуться чергові президентські вибори, які є суто формальним актом, оскільки в тому, що переможе Путін, сумнівів немає жодних.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Цар-Путін. Що чекає на Україну після 18 березня» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

«Після 18 березня президентство Путіна може затягнутися на цілих 24 роки. Такою постійністю могли похвалитися хіба що Йосип Сталін або російські царі. Мабуть, саме на велич останніх Путін і претендує, намагаючись впливати на політику в інших країнах і насамперед на Україну. Ну а поки питання України відкладені на «після виборів», – зазначив Попович.

На його думку, щоб зберегти свою владу Путін, доклав чимало зусиль. Наприклад, ідеться про створення Росгвардії як структури, яка захистить його від палацових переворотів і від російської версії «майданів».

«Були й політичні «зачистки», щоб усунути найбільш серйозних суперників на виборах», – додав він.

Чим небезпечний четвертий термін Путіна та що зміниться щодо Донбасу?18 березня в РФ стартують чергові вибори президента. Путін обійматиме посаду глави держави ще шість років – до 2024 року. Оцінили ситуацію експерти.

Щодо звичайних громадян, то їм більшою мірою дісталися «видовища», уточнив експерт.

«До переліку можна віднести масштабні спортивні змагання на зразок Олімпіади в Сочі й, звичайно ж, спробу влаштувати «маленькі переможні війни» на кшталт вторгнення в Україну та участі в сирійському конфлікті», – пояснив журналіст.

Однак обидва фронти виявилися для президента РФ провальними, з огляду на те, що анексія Криму та війна на Донбасі посварили Росію із Заходом і призвели до санкцій, підкреслив він.

«Наслідком цих санкцій може стати, серед іншого, експропріація російських активів у США. Така можливість передбачена в американському законі «Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій» (H.R.3364)», - констатував Попович.

На його думку, в зв'язку з цим війна на Донбасі може бути прямою загрозою для фінансового благополуччя путінської верхівки.

«З неї потрібно виходити, причому бажано без втрати обличчя та рейтингів. Один із виходів – військовий», – додав експерт.

За його словами, суть такого сценарію полягає в реалізації великої наступальної операції, в результаті якої РФ зможе «віджати» території.

«Цей варіант підживлює той факт, що РФ продовжує нарощувати сили біля українських кордонів», – наголосив фахівець.

Він нагадав дані екс-спікера Генштабу, згідно з якими на західних рубежах Росія «формує потужний танковий кулак, здатний виконувати наступальні завдання».

При цьому експерт звернув увагу, що в середині лютого російські винищувачі та бомбардувальники відпрацювали умовні пуски ракет по території України.

«Також Росія продовжує фінансування бойовиків «ДНР» і «ЛНР». Такі факти свідчать про те, що від ідеї військового тиску на Україну Путін не відмовився», – уточнив Попович.

Журналіст акцентував, що якщо врахувати дані соцопитування Левада-центру, менш ніж половина росіян – 41% – вважають, що Москва має підтримувати «ДНР» і «ЛНР».

«Такі дані пояснюють те, чому раптом у Кремлі вже не використовують так активно тему Донбасу для підвищення рейтингів Путіна. Хоча «брязкати зброєю» він і не перестав», – додав він.

Журналіст звернув увагу, що Путін багато говорив про нові типи зброї, яка протистоїть протиракетній обороні США, під час свого послання Федеральним зборам.

Мілітаристська промова Путіна стала відповіддю на м'ясорубку, яку американські ВПС влаштували в Сирії російським найманцям із ПВК «Вагнера» 7-8 лютого. Цей розгром завдав істотного удару по іміджу російської воєнщини й виявився вельми недоречним напередодні виборів.

Посилаючись на експертну думку керівника військових програм Центру Разумкова Миколи Сунгуровського, журналіст зазначив, що Путін, може, й не відмовився від ідеї військового наступу на Україну, але на такий крок поки не піде через загрозу посилення санкцій.

«Є ймовірність, що замість силового шляху в Росії вдаватимуться до методів підриву політичної стабільності в Україні з використанням «п'ятої колони», розгалуженої агентурної мережі, яка існує в нашій країні», – процитував Попович Сунгуровського.

У зв'язку з цим не виключено, що в обмін на вирішення питання Донбасу Путін спробує виторгувати для РФ зняття частини обмежень. На його думку, в таку логіку лягає й особиста ініціатива Путіна ввести миротворців на Донбас.

«Політичні торги навколо майбутніх повноважень і термінів введення «блакитних касок» триватимуть і надалі. В рамках цих торгів РФ захоче створити максимально вигідні для себе умови здачі. Мінус у тому, що Україна перестає бути суб'єктом цих торгів, які ведуть США і РФ», – пояснив експерт.

За його словами, питання Криму й після виборів залишиться «за дужками» торгів.

Журналіст не виключив, що Путін може не досидіти свій шестирічний термін.

«Наприклад, через стан здоров'я або ж «палацовий переворот». Революційні настрої в Росії зростають», – резюмував Денис Попович.

Докладніше читайте в авторському матеріалі «Цар-Путін. Що чекає на Україну після 18 березня».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: