Чим небезпечний четвертий термін Путіна та що зміниться щодо Донбасу?

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

У 2000 році Володимир Путін уперше був обраний президентом Росії. 6 грудня 2017 року він заявив, що балотуватиметься на четвертий президентський термін. «Я висуватиму свою кандидатуру на посаду президента Російської Федерації. Впевнений, що все в нас із вами вийде!», – заявив очільник Кремля. Таким чином, Путін буде перзидентом Росії щонайменше до 2024 року.

«Слово і Діло» вирішило розібратись, як зміниться політика РФ, чи з'являться в результаті російської агресії нові «гарячі точки» та чи варто чекати нової ескалації на Донбасі?

Директор соціологічної служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко вважає, що Путін має дві основні задачі.

Четвертий термін Путіна

На його думку, з одного боку, Путіну слід нічого не робити, щоб зберегти себе ще на 6 років, а там уже як піде.

Вибори президента в Росії: яку позицію щодо Криму та Донбасу мають кандидати?Більшість кандидатів у президенти Росії вважають Крим російським, а «республіки» Донбасу – незалежними. Втім, є й винятки.

«Але з іншого боку, він прекрасно розуміє, що країна зайшла в глухий кут у міжнародному, геополітичному й внутрішньополітичному плані, починаючи вже із втрат нафтодоларових ресурсів», – зазначив політолог.

Тому відразу після його приходу до влади, десь у травні, почнуться перестановки, припустив фахівець.

«Поки що це не так очевидно, але Путін уже почав тренуватися. Він впровадив такі ідеологеми, як зачистка та прискорення. Зачистка для чиновників Росії означає лише одне – втрату влади та ув'язнення. Прискорення – це ще складніше. Потрібно концентрувати гроші на певних ресурсах», – додав він.

Другий момент – суто практичний, продовжив експерт.

«Путін уже спробував прибрати все, чого не шкода, грубо кажучи. Він уже провів зачистку в цілій республіці – Дагестані. Мало хто звернув увагу, але до сотні людей там заарештовані й під слідством. Це практично все силове, економічне, політичне керівництво Дагестану», – акцентував політолог.

Путін відпрацьовує механізми зачистки цілих територій. Це не випадково й дуже болісно. До травня ми побачимо рішучого, але сумбурного Путіна.

«Тому що, з одного боку, потрібно нічого не чіпати, і так небезпечно, а з іншого – Путін розуміє, що не досидить 6 років, якщо не почне якусь авторитарну «перебудову», – уточнив він.

Донбас-Сирія: гібридна війна Кремля

На його думку, Путін може змінити позицію щодо Донбасу.

«Звичайно, перед тим, як дати задню, за всіма законами чекістської психології, буде принципова спроба залякати Україну», – підкреслив політолог.

Можлива імітація наступу на Донбасі, додав експерт.

«Однак реально Росія не може дозволити собі зараз наступ у напрямку України», – наголосив він.

У Сирії, як і в Україні, сталося найгірше, що може бути, – Путін зайшов на чужу територію, але не може вийти.

«Якщо він почне наступати на Донбасі, то отримає з боку Заходу потужний наступ у Сирії. Ось і все. Дві війни йому не під силу», – констатував експерт.

Фактор миротворців

У зв'язку з вищесказаним поступово Путін приходитиме до думки про миротворців на всій території Донбасу, що означає виведення важкого озброєння, суто російських військ, пояснив фахівець.

За його словами, з огляду на заяву на Федеральних зборах щодо нових перегонів озброєнь, не варто розраховувати на швидке вирішення донбаської проблеми, але миротворці все одно увійдуть.

«Для нас головне, щоб увійшли миротворці. Далі – вже техніка. Сила путіна на Донбасі побудована виключно на дуже жорсткому поводженні й повному контролі. І щойно в цьому контролі з'являтимуться нові сили, Путін буде змушений прибрати хоча б росіян. Вести бій на дві війни – в Сирії та на Донбасі – він точно не в силах. Хоча спалах збройного зіткнення він спробує організувати», – резюмував Віктор Небоженко.

Раніше аналітики «Слова і Діла» розібралися, чи є в Путіна конкуренти та що вони обіцяють виборцям.

Детальніше про те, якими є позиції кандидатів на посаду президента РФ щодо Криму та Донбасу, читайте в нашому матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: