Держдеп прокоментував візит Путіна до окупованого Криму

Читать на русском
В американському Державному департаменті різко відреагували на приїзд російського президента в анексований Крим.
Гізер Нойєрт

Сполучені Штати Америки розкритикували виступ президента Російської Федерації Володимира Путіна в окупованому Криму і підкреслили, що півострів є частиною України.

Про це йдеться в заяві представника Державного департаменту США Гізер Нойєрт, повідомляє «Слово і Діло».

Держдеп нагадав, що чотири роки тому Росія провела незаконний «референдум» в Україні, намагаючись прикрити їм анексію української території.

«Жителі Криму були змушені голосувати під пильним наглядом озброєних російських військ. Твердженню Росії про те, що українська сторона зробила вільний вибір на цьому фіктивному «референдумі» завжди не вистачало правдоподібності», – йдеться в заяві.

«На своєму передвиборному мітингу в Криму президент Путін знову повторив помилкові претензії Росії на українську територію, ще раз відкрито продемонструвавши, що російський уряд нехтує міжнародним порядком і не поважає територіальну цілісність суверенних держав», – відзначили в Держдепі.

У документі підкреслюється, що протягом цих чотирьох років Росія застосовувала насильство і примус щодо тих, хто виступав проти анексії півострова.

«Російська окупаційна влада застосувала проти кримських татар, етнічних українців, проукраїнських активістів, членів громадянського суспільства та незалежних журналістів політично мотивовані переслідування і репресії, в цей же час методично придушуючи неурядові організації та незалежні ЗМІ», – сказано в заяві.

США висловили підтримку тим, хто продовжує говорити про ці зловживання і закликали Росію припинити порушувати фундаментальні права людини на свободу вираження, мирні зібрання та об'єднання, релігію і переконання.

«Ми підтверджуємо нашу прихильність суверенітету і територіальній цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах. Крим є частиною України, і наші санкції щодо Криму залишаться в силі доти, доки Росія не поверне контроль над півостровом Україні», – наголошують у Держдепі.

Нагадаємо, під час візиту до окупованого Крим Путіну пообіцяли відкрити Керченський міст до літа.

Раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін розповів, як ФСБ залякує кримчан за відмову йти на вибори.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: