Чи зашкодить Україні вихід з органів СНД?

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт

Вихід України з органів СНД особливо не вдарить по експортному ринку, але нам давно вже час вирішувати торговельну проблему.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Олег Гавриш, оцінюючи ініціативу МЗС щодо виходу України з органів СНД.

«Крім СНД, в Україні є й діють ще окремі торгові угоди про вільну торгівлю з кожною країною, в тому числі з країнами СНД. У цьому сенсі СНД – це не такий масштаб, як Митний союз, наприклад. Там закриті ринки. Досить подивитися на те, як українську продукцію витісняють із російського ринку, наскільки потужно її там витісняють», – зазначив Гавриш.

Це не враховуючи інші країни, додав він, при цьому підкресливши, що, наприклад, нас складно знайти на білоруському ринку.

«Тому сенсу в СНД в принципі немає. Радше є сенс працювати з кожною країною окремо, підписувати окремо різні угоди й розвивати торгівлю», – уточнив фахівець.

Торгівля з окупантом: що Україна досі продає та купує в Росії?Попри 3,5 роки війни, українсько-російські економічні відносини все ще досить жваві: експортуємо метал, імпортуємо нафтопродукти... І не тільки.

«З Росією як із державою агресором ситуація складна. Питання в тому, чи варто в принципі з нею торгувати й розвивати торгівлю. Скоріш за все, ні. Але якщо говорити про інші країни – Казахстан, Азербайджан, то, звичайно, з ними варто будувати прямі відносини й намагатися якомога активніше продати нашу продукцію», – пояснив експерт.

Щодо Узбекистану та Таджикистану – аналогічно, додав він.

«Унаслідок виходу із СНД Україна нічого не втрачає. СНД не є торговим об'єднанням. Торгове об'єднання – це Митний союз, а СНД – це лише політичне утворення. Наприклад, Грузія з нього вийшла, й тим не менш це жодним чином не заважає торгівлі Грузії з іншими країнами», – резюмував Олег Гавриш.

Нагадаємо, ще в березні президент Петро Порошенко запевнив, що Україна не матиме жодної торгової діяльності із захопленими підприємствами на окупованих територіях.

Що Україна досі продає та купує в Росії – в нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: