Порошенко так і не перекрив усі офшори, як обіцяв перед виборами

Читать на русском
За чотири роки при владі Петро Порошенко так і не виконав свою передвиборчу обіцянку перекрити всі офшори після обрання його президентом.
Петро ПорошенкоСлово і Діло

«Слово і Діло» зараз звернуло пильну увагу на обіцянки президента, оскільки до виборів залишився рівно рік і прийшов час підбивати підсумки, що з обіцяного вдалося втілити в життя Петру Порошенку.

На дострокових виборах президента України кандидат на посаду глави держави Петро Порошенко обіцяв, що коли прийде до влади, то перекриє офшори. Таку обіцянку він дав 31 березня 2014 року, нагадує «Слово і Діло».

«Зняти «корупційний податок» на економіку. Соціально відповідальний бізнес має платити податки до бюджету, а не хабарі окремим чиновникам. Кількість податків слід скоротити, ставки – зменшити, всі офшори – перекрити», – йдеться в передвиборчій програмі Порошенка «Жити по-новому».

Петро ПорошенкоНародний депутат України

10 травня 2016 року Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) оприлюднив базу даних, отриману на основі «панамського архіву». В «панамських документах» фігурують близько 600 українців, серед яких і сам президент Петро Порошенко, а також його близькі бізнес-партнери, зокрема Сергій Зайцев, який очолює департамент зовнішньоекономічної діяльності компанії «Рошен».

Однак, як показує дослідження, яке було оприлюднене на початку грудня 2016 року Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів, парламент України відмовився створювати відповідні слідчі комісії. Крім того, фінансові та юридичні консультанти президента України вивели в офшор активи найбільшого в Європі кондитерського концерну «Рошен». Також через офшорні компанії на Британських Віргінських островах на Зайцева оформлений крохмальний завод у Німеччині, який перебуває в управлінні бізнес-структур українського президента.

30 червня 2017 року, за даними Держстату, стало відомо, що в першому кварталі 2017 року дві третини прямих іноземних інвестицій в Україну надійшли з офшорних зон. Зокрема, більш ніж половина всіх коштів надійшла з Кіпру – 213,9 млн дол., ще 47,8 млн дол. – із Нідерландів.

З 1,87 млрд дол. прямих іноземних інвестицій в Україну в 2017 році 27% мають кіпрське походження (за даними Державної служби статистики). Кіпр довгі роки залишається найбільшим інвестором України.

Україна входить до топ-15 країн, що розвиваються, уражених недугою втечі капіталу в офшори та податкові гавані. Частка зовнішньоекономічних контрактів, в рамках яких товар проходить через компанії, зареєстровані в податкових гаванях, перевищує 80%. Як бачимо, Петру Порошенку як президенту України не вдалося викорінити використання офшорних рахунків.

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Порошенко дав 280 обіцянок, з яких 114 виконав, а 78 – провалив.

Раніше Порошенко повідомив, чи має намір балотуватися на другий президентський термін.

Як змінювалась електоральна підтримка Порошенка за роки президентства – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: