Отруєння Скрипаля: заходи проти РФ та проблеми для системи британських спецслужб

Читать на русском
Богдан Яременко

Уряд Великоъ Британії поводиться дуже послідовно й зважено: офіційний Лондон, щойно з'явилися підозри з приводу наявності подвійного дна в ситуації, відразу надав події найвищого інформаційного пріоритету. Британських посадовців не потрібно було тижнями шукати для коментарів. Саме вони стали джерелом інформації. І це перша серйозна відмінність від України. Друге – це проблема російського втручання.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив дипломат Богдан Яременко, передає «Слово і Діло».

«Реакція уряду Великої Британії динамічна. Вона розгортається за ступенем того, як інформації про причетність Росії стає більше. Це в нас через 10 хвилин після надзвичайної події найвищі посадові особи держави заявляють про причетність Росії, ніби знали про це ще до самої події. Британці накопичують докази й факти», – зазначив Яременко.

За його словами, з часів холодної війни ліквідації агентів вважаються у світі спецслужб неприпустимии та шкідливими.

«Росіяни явно перейшли межу», – додав фахівець.

Велика Британія оголосила про заходи проти РФ через отруєння Скрипаля: що пишуть у соцмережахТереза Мей оголосила про висилку російських дипломатів із Британії. Крім того, відкликане запрошення для голови МЗС РФ Сергія Лаврова.

«Ба більше, у Великій Британії це зроблено кілька разів. Серія вбивств росіянами колишніх агентів спецслужб на території Великої Британії – це проблема, гостроту якої не можуть оцінити обивателі. Фактично, росіяни ставлять під сумнів спроможність британських спецслужб гарантувати основний стандарт діяльності – безпеку своїх агентів. Це створює величезні проблеми для всієї системи британських спецслужб і не лише в діяльності проти Росії, а й загалом», – пояснив він.

При цьому Британія жодного разу не вдалася до акцій відплати – знищення агентів російських спецслужб, звернув увагу експерт.

«Тепер перед урядом Великої Британії складна дилема – як повернути довіру. Є лише два шляхи – або акції відплати по лінії спецслужб, тобто ліквідація російських агентів на території Росії чи будь-де в світі, або покарання російської держави загалом», – підкреслив він.

На його думку, наразі більше прослідковується другий варіант – як змусити Росію заплатити в економічному, фінансовому, політичному та іміджевому плані.

«Але зовсім не факт, що лише цим цього разу для росіян усе й закінчиться. Тому не варто поспішати лише з висновками про футбол чи висилку дипломатів. Ми ще багато почуємо й побачимо. «Стурбованістю» цього разу все не обійдеться», – резюмував Богдан Яременко.

Як відомо, Велика Британія вже повідомила, що висилає з країни понад 20 російських дипломатів у відповідь на отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його дочки. Також скасували візит Лаврова до Лондона.

Як на це відреагували соцмережі – в нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: