Із чим пов'язане звільнення Тіллерсона і чим небезпечний Помпео для України?

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Чутки про те, що у Рекса Тіллерсона й американського лідера є розбіжності, поширювалися давно. Західні ЗМІ неодноразово пророкували на цю посаду і постпреда США при ООН Ніккі Гейлі, і того ж Майка Помпео. Але в Білому домі завжди запевняли, що Тіллерсон користується повною довірою Трампа й повністю влаштовує президента. 13 березня Адміністрація президента США сама поставила крапку в історії з Тіллерсоном. Зі словами «Дякуємо Рексу Тіллерсону за службу» Дональд Трамп відправив очільника американської дипломатії у відставку. Не став американський лідер зволікати і з його заміною. «Майк Помпео, директор ЦРУ, стане новим держсекретарем. Він відмінно впорається з цією роботою», а ЦРУ вперше в історії США очолить жінка.

«Слово і Діло» вирішило розібратися, з чим пов'язані кадрові перестановки в Білому домі та як вони позначаться на Україні.

Директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко, оцінюючи інформацію про звільнення Рекса Тіллерсона й призначення на посаду держсекретаря Майка Помпео, підкреслив, що в цій ситуації потрібно розуміти специфіку Трампа.

Не зійшлися в поглядах

«Це особливий тип чоловіка, який останні 50 років, напевно, не сходив з обкладинок провідних ЗМІ. Він так і поводиться. І Тіллеррсон такий самий – сильний, потужний, амбітний політик і бізнесмен. Вони дуже схожі в цьому плані. Отже, два лідери, які ні в чому не поступаються один одному», – зазначив Небоженко.

Тіллерсон і Трамп – два сильних лідера, які ні в чому не збиралися поступатися один одному.

Другий момент – вони обидва не мають досвіду міжнародної геополітичної діяльності, додав політолог.

«Тіллерсон – великий бізнесмен у нафтогазовій галузі. Але геополітикою він ніколи не займався. Яскравий приклад – він спокійно взяв із рук Путіна орден. Тобто геополітика від нього була далекою», – уточнив він.

На його думку, та причина звільнення, яка заявлена – нібито були розбіжності щодо Сирії, Ірану, КНДР, – вторинна.

«Вони обидва, маючи владу, сподівалися один на одного. Трамп – на Тіллерсона, а Тіллерсон – на підтримку Трампа. Нічого з цього не вийшло», – пояснив експерт.

Майк Помпео – новий «яструб» Білого дому

«Звичайно, добре, що Помпео такий абсолютний республіканець, «яструб», адже людина, яка присвятила життя армії, спецслужбам у США, має чисто інстинктивну відразу до корупціонерів, українських у тому числі», – констатував Небоженко.

Усім великим політичним діячам готують документи про тих, із ким вони матимуть справу, уточнив він.

«Можна лише уявити, з якою огидою Помпео дивитиметься матеріали про наших провідних політиків, які пов'язані з корупцією. Тому нічого хорошого для українських політиків не передбачається. Починаючи від президента й закінчуючи лідером РПЛ, якщо розглядати, грубо кажучи, крайні полюси», – припустив політолог.

Річниця інавгурації Трампа: як лідер США допомагає Україні й «ладнає» з ПутінимДональд Трамп майже рік тому вступив на посаду президента США. Слово і Діло згадує, що світовий лідер зробив для України та як змінилися відносини США й Росії.

Він наголосив, що Адміністрація Трампа завжди готує документи про зустрічі з докладним описом, що це за люди.

«Складно уявити, як Помпео тиснутиме руки тим, хто розкрадає кошти в Україні. Тому для наших політиків нічого хорошого не очікується, особливо перед виборами, коли Помпео почне займатися Україною», – підкреслив експерт.

Джина Гаспел – перша жінка на чолі ЦРУ

«Гаспел – великий фахівець із менеджменту різних в'язниць. Це на перший погляд здається несподіваним, українське суспільство до цього ще не готове, але це вкрай важливо», – звернув увагу політолог.

Він нагадав, що 20 років тому Італія проводила операцію «Чисті руки». Тоді вони також шукали хороших слідчих, створювали свої суди, а нам це все лише належить зробити.

«Але що важливо – коли вони почали саджати великих мафіозі та корупціонерів, то в тюрмі вони почувалися не гірше, ніж на волі. Постало завдання зробити антикорупційні в'язниці. Тому коли ми говоримо про антикорупційний суд, не виключено, що далі постане питання, чи зможе нове керівництво ЦРУ допомогти створити спеціальні в'язниці для людей, які мають десятки мільйонів доларів. Ми не можемо посадити великого злодія до звичайної в'язниці. Він перенесе цю тюрму до себе додому», – пояснив фахівець.

За його словами, США можуть нам у цьому допомогти, й українські корупціонери боятимуться не суду чи терміну, а того, що на кілька місяців потраплять до спеціалізованої в'язниці.

«Це сильна зброя для моралі наших бізнесменів і політиків. І якщо Гаспел має 20-річний досвід роботи з в'язницями, вона обов'язково запитає, де в Україні збираються «зберігати» корупціонерів», – резюмував Віктор Небоженко.

Як повідомлялося раніше, президент США Дональд Трамп відправив Рекса Тіллерсона у відставку через те, що вони мали серйозні розбіжності в поглядах щодо ядерної угоди з Іраном та з інших питань.

Докладніше про те, як лідер США допомагає Україні й «ладнає» з Путіним, – у нашому матеріалі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: