Що стало показовим сигналом від ЄС під час візиту Могеріні до Києва?

Читать на русском
Андрій Мішиндиректор Київського інституту мирних досліджень

Річ у тім, що від Могеріні прозвучала нібито досить позитивна фраза про те, що Захід не втомився від України. Однак у цьому є прихований сенс. Для будь-якого дипломата це навіть не втіха, а констатація протилежного. Звичайно, дипломатично ніхто безпосередньо про це не скаже.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Київського інституту мирних досліджень Андрій Мішин, оцінюючи візит Федеріки Могеріні до Києва.

«Нам уже подали певний знак від ЄС. Це потрібно враховувати. Не було б втоми або якоїсь напруженості щодо України, Могеріні в принципі не робила б заяв у такій риториці», – зазначив Мішин.

За його словами, візит Могеріні в певному сенсі для Києва є інспекційним.

«Перед нами, скажімо так, інспекція ЄС в особі Могеріні. ЄС має бажання почути якийсь позитив з боку України, крім звичних фраз», – додав експерт.

«У нас складний діалог. Тому що коли нас просять змінюватися, ми у відповідь висуваємо свої вимоги. Могеріні вчергове намагається перевести діалог у практичне русло. Але ключова фраза про те, що Захід не втомився, дійсно стала показовою для України», – констатував він.

Якщо порівнювати допомогу ЄС іншим і Україні – це різні масштаби, але в нашому випадку є важливий нюанс, уточнив фахівець.

Порошенко заявив, що МВФ не може диктувати Україні закони: реакція соцмережПетро Порошенко заявив, що МВФ не може диктувати Україні, які закони писати. Що про це думають у соцмережах – у матеріалі Слова і Діла.

«Україна голосно заявила про своє бажання стати членом ЄС. Виставила вимоги й поставила високу планку. Якщо ми підняли так високо вимоги, ми маємо відповідати та змінюватися. А ми й наполовину не відповідаємо тим завданням, які на себе взяли. Звичайно, різниця в допомозі з іншими країнами є. Але вони й не вимагають нічого того, чого вимагає сьогодні Україна. Тому і втоми від них такої немає», – резюмував Андрій Мішин.

Як відомо, Федеріка Могеріні приїхала до української столиці з офіційним візитом уперше за останні два роки. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що без коштів Євросоюзу Україна не може впоратися. Своєю чергою ЄС готовий допомогти, але за дотримання низки умов.

Нагадаємо, раніше Петро Порошенко заявив, що МВФ не може диктувати Україні закони. Що в соціальних мережах думають про цю заяву – в нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: