Чому з деяких чиновників часів Януковича вже знімають санкції?

Читать на русском
Сергій Биковполітичний експерт

З Олени Лукаш зняли звинувачення. Також із Сергія Клюєва зняли санкції. Це є показником того, що в ГПУ дійсно замало доказів їхньої провини.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков, оцінюючи зняття санкцій із деяких чиновників часів екс-президента Віктора Януковича.

«Ба більше, Лукаш виграла суд проти Генпрокуратури щодо наклепу з боку їхнього колишнього речника, який говорив про те, що коли вона повернулася в Україну, її затримували в стилі «маски-шоу». В результаті суд визнав, що її працівники правоохоронних органів затримали мирно і вдома», – зазначив Биков.

Щодо інших чиновників, які залишилися в країні й не втекли, ймовірно, Генпрокуратура також не може знайти достатньої доказової бази, продовжив експерт.

«Наші суди не поспішають виносити обвинувальні вироки, оскільки в ЄСПЛ вони, по-перше можуть бути скасовані, а по-друге, ще можуть і завдати матеріальної шкоди українській державі у вигляді певних компенсацій. Це очевидно, навіть не заглиблюючись у падіння рівня української судової системи», – уточнив він.

За його словами, в ситуації з тими чиновниками екс-режиму, які залишили Україну, важливо для початку, щоб наші правоохоронці хоча б доклали всіх зусиль для їх розшуку.

«Потім уже повернення на батьківщину й проведення судового слідства саме в Україні. Тому що те, що ми бачимо в справі Януковича, той судовий процес, який відбувається, поки не дає підстав говорити, що це буде результативно для української сторони», – додав фахівець.

На його думку, причина в тому, що доказова база, яка публічно представлена в судових засіданнях, не надто сильна.

«Йдеться про лист перш за все. У людей відсутнє розуміння того, що законність і справедливість – трохи різні речі, які часто не відповідають одна одній. Так, Янукович справедливо має опинитися в місцях позбавлення волі. Однак із позиції законності потрібно, щоб у ГПУ була доказова база його провини», – резюмував Сергій Биков.

За даними «Слова і Діла», вже цього року генпрокурор Юрій Луценко пообіцяв почати заочні судові процеси щодо економічних і кримінальних злочинів команди екс-президента Януковича. Зараз обіцянка має статус «у процесі». Досьє Луценка – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: