Що українські чиновники обіцяли спортсменам-паралімпійцям

Читать на русском
У Південній Кореї сьогодні стартують Паралімпійські ігри. Слово і Діло з'ясовувало, що українські чиновники обіцяли спортсменам-паралімпійцям.
Слово і Діло

У південнокорейському Пхьончхані сьогодні, 9 березня, стартують Паралімпійські ігри. Від України до Кореї поїхали 30 спортсменів, які візьмуть участь у змаганнях із біатлону, сноуборду та лижних перегонах. На цих змаганнях Україну традиційно посідає високу сходинку в підсумковому медальному заліку. Наприклад, минулого року наші спортсмени завоювали 25 медалей (серед них 5 золотих) і опинилися на четвертому місці.

«Слово і Діло» вирішило з'ясувати, які обіцянки паралімпійцям давали українські чиновники. Варто відзначити, що їх небагато.

У 2012 році тоді ще голова Харківської обладміністрації Михайло Добкін обіцяв, що на сесії міської ради розглянуть питання виділення близько 500 тисяч гривень на потреби паралімпійців-медалістів. «Це люди, які своїм прикладом повертають надію і впевненість у власних силах великій кількості людей з обмеженими фізичними можливостями», – зазначив він. У результаті призерам Ігор виплатили 465 тисяч гривень.

Через два роки мер Харкова Геннадій Кернес, як і обіцяв, надав квартиру члену паралімпійської команди Людмилі Павленко. А в 2016 році мер Вінниці Сергій Моргунов пообіцяв придбати сучасну стрілецьку зброю для призера Паралімпійських ігор Олексія Денисюка. Того ж року для спортсмена купили стрілецький комп'ютерний тренажер «Скат» і малокаліберний пістолет Molini.

Виділити матеріальну винагороду спортсменам-паралімпійцям із Кропивницького обіцяв голова ОДА Сергій Кузьменко. «Переконаний, що обласна державна адміністрація і депутатський корпус обласної ради ухвалять відповідне рішення, знайдуть можливість відзначити наших спортсменів на належному рівні», – сказав чиновник.

У жовтні 2016 року спортсмени й тренери отримали почесні грамоти та винагороду, на яку з обласного бюджету було виділено близько 500 тисяч гривень.

Виділити винагороду паралімпійцям-киянам обіцяв також столичний мер Віталій Кличко. За словами мера, за перше місце спортсмени отримають 120 тисяч гривень, за друге – 100 тисяч гривень, за третє – 80 тисяч гривень. Тренери, які готували призерів, отримають винагороду в розмірі 50% від названих сум. У 2017 році керівник апарату виконавчого органу Київської міськради Володимир Бондаренко повідомив, що переможцям на Паралімпіаді було виплачено 750 тисяч гривень.

Міністр молоді і спорту Ігор Жданов, своєю чергою, обіцяв призерам Ігор 40 тисяч доларів за «золото», 26 тисяч гривень за «срібло» та 18 тисяч доларів за «бронзу». Восени 2016 року паралімпійці, які завоювали нагороди, отримали обіцяні кошти. «Хочу повідомити приємну новину. Всім спортсменам-паралімпійцям збірної України, які завоювали нагороди на Паралімпіаді в Ріо, виплачені заслужені державні призові. Міністерство молоді та спорту спрацювало оперативно, кошти надійшли на картки спортсменів», – відзвітував міністр.

Нагадаємо, 1 березня в Києві відбулася урочиста церемонія проводів національної паралімпійської збірної України на XII зимові Ігри до Пхьончхана.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: