«Кремлівський список» у дії: до чого може призвести та навіщо це США?

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Річ у тім, що Волкер озвучив готовність Заходу переглянути санкції, якщо РФ посприяє миру на Донбасі. Ця ідея, яка не дуже чітко, але прозвучала, обговорюватиметься, ймовірно, на наступній зустрічі Волкера-Суркова як один з інструментів стимулювання РФ до діалогу та прогресу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Воля, оцінюючи політику США щодо «кремлівського списку» санкцій.

«Із «кремлівським списком» історія досить цікава, оскільки в той час, коли Мінфін США готувався оприлюднювати список, в Америці була делегація РФ. Тому, можливо, йшли якісь переговори ще тоді, щоб когось до цього список не включати», – зазначив Воля.

Він додав, що з одного боку, у фігурантів цього списку санкції викликали тривогу.

«Але з іншого боку, він фактично призвів до певної консолідації «патріотичного» електорату РФ, посилення антиамериканізму. Крім того, олігархи знають, як Путін ставиться до тих, хто не дуже лояльний до російської влади й починає йти проти», – уточнив експерт.

На його думку, поки список залишається радше політичним.

Питання в тому, які саме санкції, проти кого й наскільки вони будуть дієвими, підкреслив він.

«Кремлівська доповідь»: хто з представників ОРДЛО в спискуТак звану кремлівську доповідь Мінфіну США щодо російських бізнесменів, а також політиків поповнили лідери сепаратистів із Л/ДНР.

«Якщо вони дійсно будуть жорсткими проти всього того списк, то це виглядає як оголошення війни. Це може призвести до нової холодної війни між США та Росією», – припустив Воля.

За його словами, запровадження «кремлівського списку» фактично заморозить усі контакти з Росією, однак він потрібен США для певної цілі.

«Потрібно показати опонентам Трампа, що він не є прихильним до Росії. Він це регулярно демонструє. Навіть представники Держдепу, коли анонсували список на зібранні з республіканцями, наголошували особливо на тому, що ніхто після Рейгана так жорстко з РФ не поводився, як Трамп», – пояснив він.

Це потрібно, щоб зняти хвилю критики на адресу Трампа, в тому числі демократів, додав експерт.

Проте політолог підкреслив, що санкції матимуть подвійний ефект. На його думку, обмеження проти РФ – це одне, а обмеження американського бізнесу – інше.

«Тому санкції в дії – це охолодження відносин ще й частково з ЄС, адже деякі санкції виглядають як наддержавні. Європа протестує проти цього. Так, санкції діють на Росію, але провокують ще й охолодження відносин, обмежують конкурентні можливості американського бізнесу та можуть спровокувати нову холодну війну з РФ», – резюмував Володимир Воля.

Як відомо, у Вашингтоні повідомили, що запровадять санкції проти РФ уже цього тижня, хоча нещодавно Курт Волкер заявив про готовність пом’якшити санкції, якщо РФ посприяє миру на Донбасі.

Раніше Мінфін США схвалив «кремлівський список», до якого увійшло близьке оточення президента РФ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: