Чим може обернутися для України відсутність керівництва в НБУ?

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Очевидно, президенту вигідна ситуація, що склалася навколо голови Нацбанку, проте проблема в тому, що західні партнери хочуть працювати з повноцінним очільником НБУ, а не виконувачем обов'язків.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

«Президенту вигідна людина, яка у відпустці, або у статусі в. о., бо будь-яка людина в статусі в. о. набагато більше піддається впливу, ніж повноцінний керівник», – зазначив Новак.

Одне діло, якщо відтермінування призначення нового керівництва затягується на кілька днів, для цього можуть бути якісь особисті причини, додав він, але якщо очільника НБУ не призначають довше, це змушує шукати причини, чому затягується цей процес.

«Тому що жодним трудовим законодавством України не передбачена відпустка для посадовця, яка триває майже рік. Тому це правовий не те що нігілізм, а правовий злочин», – наголосив експерт.

Чим володіє Смолій і хто його бізнес-партнериПрофільний комітет Верховної Ради схвалив кандидатуру доларового мільйонера Якова Смолія на посаду голови Нацбанку України. Слово і Діло вивчило, з ким, де й скільки заробив наступник Гонтаревої.

«Нацбанк підконтрольний АП, як і уряд: і там, і там у керівництві глибоко пропрезидентські люди. Звичайно, президенту вигідна ця ситуація. Але наші західні партнери, які дають гроші, хочуть мати повноцінного голову НБУ. Навіть із точки зору процедури отримання наступного траншу. З боку України потрібен повноцінний підписант, а не людина, яка у відпустці або у статусі в. о.», – уточнив він.

За його словами, політика НБУ через офіційне призначення Смолія не зміниться, оскільки це технічна заміна.

«Але з точки зору повноцінного підписанта, Україні необхідно мати повноцінного голову НБУ для отримання траншу. Навіть у разі ухвалення останньої вимоги, політичної – створення антикорупційного суду, якщо не буде повноцінного голови НБУ, тобто повноцінного підписанта, транш все одно нам не дадуть, тому що на в. о. ніхто такі гроші давати не буде», – резюмував Андрій Новак.

Нагадаємо, ще 18 січня президент подав постанову про призначення на посаду керівника Нацбанку виконувача обов'язків голови НБУ Якова Смолія.

Чим володіє Смолій і хто його бізнес-партнери – в нашому матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: