За яких умов Саакашвілі повернеться до Грузії та що це означає для України?

Читать на русском
Вадим Карасьовполітолог, директор Інституту глобальних стратегій

У цій ситуації є два пояснення. По-перше, Саакашвілі, мабуть, розуміє, що повернутися в Україну цього року не вийде, та й ніхто його в нас не чекає – ані влада, ані опозиція.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Вадим Карасьов, оцінюючи інформацію про те, що Саакашвілі закликав соратників з «Єдиного національного руху» повернутися до влади в Грузії в 2018 році.

«Саакашвілі розуміє, що влада та опозиція готуються до електоральної гри за правилами. Тим більше, з одного боку, влада має надію перемогти, а з іншого – опозиція, апелюючи до різних соціальних опитувань, лідерства Тимошенко, представників інших опозиційних сил, розраховує на перемогу на президентських виборах. Однак за правилами, тобто без Майданів та радикалізації вуличних політичних рухів», – зазначив Карасьов.

Опозиція, яка є сьогодні як усередині парламенту, так і поза ним, має непогані шанси виграти електоральні битви без того, щоб піднімати вулицю й розраховувати на мітингову харизматичність Саакашвілі.

Він підкреслив, що Саакашвілі, очевидно, вже розуміє, що в таких умовах не має шансів боротися за владу в Україні, тим більше для цього немає правових підстав.

Саакашвілі готовий повернутися до влади в Грузії: реакція соцмережСаакашвілі хоче вже цього року повернутися до влади в Грузії. Що про це думають у соцмережах – у матеріалі Слова і Діла.

«У Грузії, хоча проти нього відкриті кримінальні провадження, але є один нюанс. В Україні Саакашвілі вже не отримає підтримку своїх західних друзів – Брюсселя, Амстердама, Вашингтона та інших, то ось щодо участі та повернення до грузинської політики, то він може отримати підтримку груп людей, центрів впливу, інших західних партнерів», – уточнив експерт.

Він не виключив, що між сторонами вже може бути свого роду нерозголошений пакт.

«Так, проти Саакашвілі є провадження, але в Грузії він має свою партію, яка показала непогані результати на останніх парламентських виборах. Якщо Саакашвілі зосередиться на грузинській політиці в дистанційному режимі, як сьогодні, то прибічники в Тбілісі можуть розраховувати на серйозний успіх. За таких умов Саакашвілі потім зможе повернутися до Грузії», – пояснив політолог.

На його переконання, Саакашвілі тепер докладатиме менше зусиль до керування вуличною опозицією в Україні.

Можна сказати, що історія «Саакашвілі-політика-Україна» завершена, принаймні перший раунд.

«Тим більше наметове містечко себе вичерпало. Марш 18 березня навряд чи буде масовим. Його підтримка в Україні не є навіть середньо-високою», – додав він.

Тому краще згорнути проект Саакашвілі-Україна хоча б на певний час і повернутися до старого проекту в Грузії, наголосив експерт.

«Тому Саакашвілі наразі обрав Грузію. Він може повернутися до Грузії, але лише в разі, якщо його політична сила переможе, повернеться до влади та скасує всі попередні рішення щодо кримінальних проваджень проти нього, визнає їх відкритими за політичними, а не кримінальними мотивами», – резюмував Вадим Карасьов.

Нагадаємо, на вихідних біля ВР відбулися сутички між активістами наметового містечка та правоохоронцями.

Хто належить до соратників та опонентів екс-губернатора Одеської області, читайте в матеріалі «Від любові до ненависті. Друзі та вороги Саакашвілі».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: