В Україні за звинуваченням у шпигунстві судять білоруса

Читать на русском
В Україні судять 33-річного громадянина Білорусі Юрія Політику за звинуваченням у шпигунстві. За інтерес до секретних даних білорусу загрожує від 8 до 15 років в'язниці.

В Україні судять 33-річного громадянина Білорусі Юрія Політику за звинуваченням у шпигунстві.

Як передає «Слово і Діло», про це пише «Українська правда».

Долю підозрюваного в шпигунстві білоруса вирішать у січніБілорусу-шпигуну оголосять обвинувальний висновок до 25 січня. Підозрюваний перебуває в слідчому ізоляторі в Чернігові сьомий місяць.

За версією прокуратури, Політика намагався вивезти у своєму смартфоні аерозйомку зони АТО. До неї додавалася секретна карта наступальної операції «Шторм», яку ЗСУ планували на початку липня 2017 року, між Маріуполем та Новоазовськом. За інтерес до секретних даних білорусу загрожує від 8 до 15 років в'язниці.

Спецслужби «вели» Політику кілька місяців. Білорус називає це провокацією. Всі звинувачення на свою адресу він відкидає.

«Я повністю заперечую свою провину. Нічого з того, що мені приписують, не було. Я не шпигун! Ні на кого не працював – ані на Білорусь, ані на Росію. У них є лише припущення – то я працював на КДБ Білорусі, то на ФСБ Росії. Вони самі не впевнені точно», – розповів Політика.

Білорус також заявляє, що свідчення з нього після затримання нібито вибивали силою. За його словами, вивезли в ліс, погрожували зброєю. В СБУ ці заяви відкидають.

У СІЗО Політика сидить уже понад вісім місяців. У лютому в Чернігові почалися попередні слухання в справі. Його долю вирішить колегія з трьох суддів. Наступне засідання призначене на 27 березня.

Нагадаємо, 24 серпня 2017 року в Білорусі зник українець Павло Гриб, якого, як виявилося згодом, викрали спецслужби Росії. Гриба звинуватили в підготовці теракту на шкільній лінійці в Сочі.

Ще один українець, журналіст Павло Шаройко, потрапив до рук білоруського КДБ через чотири місяці після арешту Політики. Шаройка так само, як і мінчанина, звинуватили в шпигунстві. Слідом за арештом Шаройка Білорусь оголосила персоною нон ґрата працівника українського посольства Ігоря Скворцова.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: