Навіщо потрібен кредитний реєстр і що це означає для позичальників?

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Кредитний реєстр, а якщо точніше й правильніше, то кредитна історія – це основа економіки країни, основа кредитного зносу. В нашій країні цей інститут працює на рівні найвищих міжнародних стандартів, незважаючи на всі складнощі, що є в економіці.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів кандидат економічних наук Євген Невмержицький, оцінюючи підписання закону про кредитний реєстр НБУ.

«Є три найбільш високорозвинені кредитні бюро, які мають інформацію практично про всіх громадян і які надають не просто реєстр, а повну кредитну історію. І центральний банк зобов'язаний контролювати політику комерційних банків із використанням інформації кредитного бюро», – зазначив Невмержицький.

За його словами, заяви про створення кредитного реєстру є радше виправданням перед МВФ.

«Річ у тім, що Національного банк мав кредитний реєстр, який просто ніколи ефективно не працював. Комерційні банки в обов'язковому порядку мали надавати інформацію щодо неплатників. Вони це робили, але НБУ навіть не міг це адекватно моніторити й контролювати», – пояснив фахівець.

НБУ сподівається на нові кредити від МВФНаціональний банк України планує на нараді з Міністерством фінансів ініціювати підписання нової програми співробітництва з Міжнародним валютним фондом.

Він уточнив, що така ситуація була і 10 років, і 15 років тому, і залишається сьогодні.

«Створення кредитного реєстру, побудува адекватної роботи зі збору інформації щодо неплатників необхідна», - додав економіст.

Наприклад, у Туреччині, Словаччині та Чехії ця система працює ідеально, нагадав експерт.

«Кожен комерційний банк може зробити запит і швидко отримати відповідь, чи є певний суб'єкт, якого він збирається кредитувати, в наявності. Якщо є, відповідно, умови кредитування для позичальника будуть іншими. Або такому позичальнику взагалі можуть відмовити. Цю роботу можна налагодити. Але в нас поки лише спекулюють на цьому, причому багато років», – констатував фахівець.

На його думку, інформація щодо кредитної історії суб'єктів кредитної історії – це перш за все громадяни, тобто індивідуальні позичальники.

«Тобто така інформація має бути максимально повною. Використовувати наявність цієї інформації можуть для визначення умов регулювання кредитних ризиків у сфері фінансового кредитування», – підкреслив експерт.

Однако навіть за умови побудови ідеальної роботи кредитного реєстру це не додасть користі, навіть на соту частину від відсотка, в тому плані, щоб правильно використовувати ту інформацію, яка є вже на сьогодні в кредитному бюро, наголосив він.

«Це свідчить лише про те, що ані політики, ані в НБУ насамперед абсолютно не розуміються в цьому питанні. Так, зараз говорять про кредитний реєстр, але лише тому, що МВФ поставив його створення ще однією з умов отримання траншу. А тим часом відповідальні в НБУ навіть не можуть розібратися, що вже відбувається. У цьому вся проблема», – резюмував Євген Невмержицький.

Як відомо, голова представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі, повідомив про те, що однією з умов надання Україні макрофінансової допомоги є закон про кредитний реєстр НБУ.

Попередньо повідомляється, що вже з квітня 2018 року Нацбанк почне збирати масив інформації про позики українців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: