Кредитори нагадали Україні про боргові зобов'язання

Читать на русском
Україна має виплачувати боргові зобов'язання, інакше втратить можливість залучення нових кредитів на зовнішніх ринках.

Україна має виплачувати боргові зобов'язання, інакше втратить можливість залучення нових кредитів на зовнішніх ринках.

Як інформує «Слово і Діло», про це заявив віце-президент Світового банку Сиріл Муллер в інтерв'ю ZN.UA.

Навіщо влада говорить про дефолт та чи є альтернатива кредитам МВФ?У Нацбанку вважають, що отримати транш МВФ до весни нереально, а в уряді вже говорять про можливий дефолт без грошей кредиторів. Чи є альтернатива кредитуванню у МВФ?

Він висловив упевненість в тому, що Україна зможе виплатити свої борги і в цьому, і в наступних роках.

«Уже є план фінансування, який допоможе вам це зробити. Ви не залишитеся один на один з «борговою» проблемою», - зазначив Муллер.

Він розповів також про важливі складові плану виплат.

«Але вкрай важливі дві складові цього плану. По-перше, йдеться про оптимізацію управління державним боргом, яка дозволить уникнути в майбутньому ситуації, коли більшість виплат припали на досить короткий період. Боргові виплати треба планувати заздалегідь. По-друге, для України важливо зберегти доступ до фінансування не тільки Світового банку і МВФ, але і на зовнішніх ринках запозичень. А залучати кошти, щоб фінансувати поточні борги, доведеться. Для того, щоб була можливість отримати нові кредити, міжнародні джерела фінансування мають бути впевнені у тому, що українська економіка буде розвиватися», - сказав він.

Економічна програма уряду України повинна відповідати очікуванням кредиторів.

«Борги потрібно віддавати. Це - хороший сигнал для кредиторів і можливість отримати нове фінансування. Але, залучаючи нові кредити, треба бути дуже обережними. І, звичайно, необхідно зважено підходити до сум запозичень. Не потрібно накопичувати борги, тому що в майбутньому частина доходів держави піде на їх виплати, тому позичати треба, усвідомлюючи, що зростання державного боргу - це не менший ризик, ніж відмова від обслуговування боргів», - зазначив він.

Як відомо, Україна за 2017 рік освоїла позик від Світового банку на 117,2 мільйона доларів, що в 1,7 рази більше показника за 2016 рік.

Раніше повідомлялося, що Світовий банк зберіг свій прогноз щодо України на 2018 рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: