Що змінить скасування заборони на перевірки аптек?

Читать на русском
Андрій Гукмедичний експерт

Є нормативно-правова база, за якою такі перевірки мають проводятись, особливо в разі, якщо є скарги на роботу якоїсь аптеки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів лікар, член організації «Українська асоціація сприяння охороні здоров'я населення» Андрій Гук, оцінюючи рішення Кабміну скасувати мораторій на перевірку аптек.

«Три роки в нас діяв мораторій. Грубо кажучи, війна, економічна криза й, очевидно, було не до цього. На момент запровадження мораторію це робилося для того, щоб ті, хто займається роздрібною торгівлею, торгівлею ліків, фактично не витрачали кошти на перевірки. Це питання лежить у площині дерегуляції бізнесу», – зазначив Гук.

Наразі, за його словами, економічна статистика трохи покращилася.

«Хоч і не таке значне, але є зростання ВВП, є певні тенденції до покращення економічної ситуації», – підкреслив фахівець.

«Звичайно, завжди були ті, хто хотів на цьому заробити. Але не перевіряючи аптеки, ми не можемо навіть уявити, скільки з'явилося фальсифікованих ліків, незаконно ввезених медичних препаратів, що взагалі відбувється з цінами на ліки. Оскільки немає перевірок, немає й таких цифр. Зараз усе стане очевидним», – додав Гук.

На його думку, ні для кого не секрет, що в нас може стрибати ціна на один і той самий препарат у півтора-два рази в різних аптеках.

«Наразі ми маємо шанс встановити контроль над цінами. Затверджений національний перелік лікарських засобів, згідно з яким бюджетні установи закуповують ті ліки, які є в переліку. Це та європейська практика, яка є в усьому світі. На вільному ринку аптеки, які торгують у роздріб, підлягають державному контролю. Є виписана державна процедура», – пояснив фахівець.

На його переконання, скасування мораторію – правильний крок.

«Це принаймні дасть змогу зменшити кількість фальсифікованих ліків і необґрунтованих націнок комерційних аптек. Немає жодної країни в ЄС, де б не перевірялися аптеки, оскільки це потенційна загроза для життя та здоров'я громадян», – резюмував Андрій Гук.

За даними «Слова і Діла», прем’єр Володимир Гройсман обіцяє жорстко реагувати, якщо фармацевтичні представники та посередники залишатимуть на ринку ліки, дорожчі вдвічі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: