Як РФ шукає найманців до ПВК «Вагнера» та що пропонує?

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Росія перекидає до Сирії новітні російські літаки, проводить масштабне вербування найманців практично на всій території РФ. Це говорить про те, що РФ не лише нарощує свою присутність, втягуючись дедалі більше в конфлікт, але й залучає до нього громадян України.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Робота в дружному колективі. Як у Росії вербують найманців до Сирії» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

Попович зазначив, що про початок масштабного вербування найманців для російських приватних військових компаній повідомив координатор групи «Інформаційний супротив» Дмитро Тимчук. Він уточнив, що працівники ІС проаналізували вакансії на російських сайтах пошуку роботи, після чого виявили дивні оголошення.

За даними ІС, в інтернеті розміщені безліч вакансій під назвою «охоронець об'єктів».

«Людей набирають для роботи вахтовим методом, терміном на три місяці. Всі оголошення такого роду, наприклад, на сайті avito.ru, мають однаковий характер. Обов'язком кандидатів є «озброєна охорона та гарантування безпеки території об'єктів у різних регіонах». Від них вимагається хороша фізична підготовка, а плюсом є досвід роботи в гарячих точках. «Розглядаються всі ВОС (військово-облікові спеціальності – ред.). Робота у великій російській компанії з дружним колективом», – навів приклад журналіст.

Згідно з оголошенням, кандидатам обіцяють «проживання, робочий одяг, уніформу, харчування», а також високу зарплату – 80 тисяч рублів (приблизно 38 тис. грн).

Він додав, що такий пошук проводиться в 24 регіонах Росії – починаючи від Москви та Санкт-Петербурга й закінчуючи Забайкальським та Приморським краєм.

Посилаючись на висновки ІС, експерт зазначив, що такі вимоги й зарплата перш за все свдчать про те, що людей набирають для участі в бойових діях.

Ба більше, є вакансії, де охоронцям пропонують зарплату 84 тисячі рублів, продовжив військовий.

«Наприклад, у Норильську. Тільки там ще потрібна ліцензія на ведення охоронної діяльності, а ось при наймі до зони бойових дій такої вимоги немає. Крім того, вербувальники до Сирії не вказують назви організації, яка проводить набір. В оголошеннях значаться лише контактні особи», – звернув увагу журналіст.

Reuters підрахувало убитих і поранених за тиждень росіян у СиріїПротягом минулого тижня в Сирії загинули або були поранені близько 300 осіб. Жертви і постраждалі брали участь в «російській приватній компанії».

Посилаючись на позицію координатора ІС, він підкреслив, що наведені вище факти говорять про те, що йдеться про набір до лав російських ПВК, які воюють у Сирії.

«Річ у тім, що найманство є кримінальним діянням у Росії. Саме тому вербувальники діють напівлегально», – констатував Попович.

Він нагадав, що 7 лютого в Сирії «вагнерівці» в результаті ракетно-бомбового удару американських ВПС у провінції Дейр-ез-Зор втратили понад 300 людей, а оголошення про набір було розміщене 20 лютого.

За даними групи ІС, через втрати «вагнерівців» «влада» ОРДЛО поспіхом формує два «сирійські» батальйони з числа місцевих жителів, уточнивши, що набір для Сирії на Донбасі проводиться, скоріш за все, не в інтернеті. Хоча в тому ж Донецьку за оголошеннями можна влаштуватися на роботу до «полку патрульно-постової служби».

«Від кандидатів вимагається бажання «служити республіці», досвід служби в збройних силах та «ополченні», відсутність судимості, хороша фізична підготовка, зріст не менш ніж 175 сантиметрів і вік до 35 років. «Щасливчикам» обіцяють платити зарплату від 11 тисяч рублів (близько 5,2 тисячі гривень)», – ідеться в оголошенні.

Також у «ЛНР» шукають на «службу» до так званої «народної міліції» з оплатою від 15 тисяч рублів (близько 7,2 тис. грн).

За словами експерта, крім такого нелегального набору найманців, РФ значно підсилює авіакрило.

«21 лютого на авібазу Хмеймім, де розташовані російські літаки, прибули 4 винищувачі Су-35С, 4 штурмовики Су-25 і літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50. Того ж дня Росія перекинула до Сирії два новітніх багатофункціональних винищувачі Су-57. Ще два Су-57 прибули до Хмейміма 23 лютого», – наголосив журналіст.

Він нагадав, що ще на початку грудня 2017 року Путін заявив про виведення військ із Сирії, але зараз зрозуміло, що це була спроба ввести в оману.

«Повернення авіації та негласний набір найманців свідчать про те, що Росія дедалі занурюється в сирійський конфлікт, залучаючи до нього громадян України і вводячи в оману міжнародне співтовариство щодо своєї участі в цій війні», – резюмував Денис Попович.

Докладніше читайте в матеріалі «Робота в дружному колективі. Як в Росії вербують найманців до Сирії».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: