Для чого потрібна Національна служба здоров'я та в чому головний ризик?

Читать на русском
Андрій Гукмедичний експерт

Щодо конкурсу на посаду голови Національної служби здоров'я, то, як не дивно, обрали одного з найкращих кандидатів. Все було досить закономірно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів лікар, член організації «Українська асоціація сприяння охороні здоров'я населення» Андрій Гук, оцінюючи обрання головою Національної служби здоров'я Олега Петренка та діяльність медичної служби.

«Як не дивно, але дійсно обрали гідного керівника. Петренко хороший кандидат, має великий досвід роботи, знань, був одним із топ-менреджерів клініки «Оберіг», а згодом – заступником гендиректора з питань стратегічного розвитку ТОВ Isida-IVF, розуміється на фінансах. Проте ризики залишаються, але в цій ситуації вони приховані в іншому», – зазначив Гук.

Закон про медреформу набув чинності: що обіцяли з цього приводу політикиМедична реформа в Україні сьогодні набула чинності. Слово і Діло зібрало обіцянки політиків на цю тему.

За його словами, Національна служба здоров'я, грубо кажучи, є певним медичним монстром, тому що цей орган контролюватиме 100 мільярдів держкоштів на медицину.

«На жаль, є ризики, що НСЗ не зможе уникнути корупції, схем, моментів, які пов’язані з лобіюванням інтересів певних приватних клінік», – уточнив він.

«Ніхто не говорить про те, що Національна служба не потрібна як така. Навпаки, це закупівельник медичних послуг. НСЗУ має місце бути, тому що платити за надання медичної допомоги – не функція МОЗ», – пояснив фахівець.

Класика в тому, й це всім давно відомо, що має бути замовник медичних послуг, той, хто розраховуватиме тарифи, за якими держава платитиме за хворих, підкреслив він.

«НСЗУ в цій ситуації укладатиме контракти, договори як з окремими лікарями первинки, так і з лікарнями. Але в нас є неврегульованість щодо потоку коштів, а все має бути прозоро, адже саме на НСЗУ покладені обов’язки правильно й ефективно фінансувати медичну допомогу», – резюмував Андрій Гук.

Як відомо, Програма діяльності Кабміну зобов'язує Уляну Супрун створити єдиний простір медичних закладів усіх форм власності та підпорядкування, що включає запровадження єдиного інформаційного простору для збирання, оброблення та прогнозування клінічних і фінансових даних, створення єдиного реєстру пацієнтів та їхніх медичних даних.

Раніше ми писали, чим володіє новообраний голова Нацслужби здоров'я Олег Петренко.

Нагадаємо, закон про медреформу набув чинності. Що обіцяли з цього приводу політики – в нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: