Які зміни в законодавстві чекають українців у березні

Читать на русском
У березні вступлять в силу три зміни в законодавстві України. Детальніше - в матеріалі Слова і Діла.

В наступному місяці вступають в силу зміни до законодавства, що стосуються банківської сфери та Кримінально-процесуального кодексу України.

1 березня набуває чинності постанова Національного банку «Про затвердження положення про організацію заходів щодо забезпечення інформаційної безпеки в банківській системі України», яке визначає вимоги щодо інформаційної безпеки банків.

Які зміни в законодавстві чекають на українців у лютомуСлово і Діло аналізувало, що зміниться в законодавстві України з лютого. Зміни торкнуться, зокрема, автомобілістів і тих, хто виплачує аліменти.

Згідно з документом, перший етап заходів повинен бути закінчений до 1 березня, другий – до 1 вересня 2019 року. Заходи безпеки включають в себе захист від шкідливих кодів, безпечне використання електронної пошти, контроль доступу до інформаційних систем банку, криптографічний захист інформації і так далі. Крім того, передбачається призначення в банках відповідальної особи за інформаційну безпеку і наділення її повноваженнями, достатніми для прийняття управлінських рішень.

З 15 березня вступлять в силу нововведення в Кримінально-процесуальний кодекс України, внесені законом «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу, Кодексу адміністративного судочинства та інших законодавчих актів». Нововведення, зокрема, передбачають, що на момент внесення відомостей в ЄРДР у слідчого буде від 6 до 18 місяців на розслідування будь-якої справи, а з моменту повідомлення про підозру – максимум 2 місяці. При цьому продовжити термін досудового розслідування можна буде на термін до року максимум.

Нацбанк затвердив новації щодо касових операцій у гривніНБУ унормував порядок ведення касових операцій у національній валюті в Україні в зв'язку з оновленням українського законодавства.

Крім того, передбачається, що під час обшуку житла та інших володінь особи обов'язковий допуск адвоката і проведення відео та аудіофіксації.

У вересні минулого року Кабінет міністрів змінив правила надання та отримання телекомунікаційних послуг. Ці зміни вступлять в силу з 23 березня і потягнуть за собою, зокрема:

  • неприпустимість припинення/скорочення надання телекомунікаційних послуг без підстав, передбачених законодавством;

  • обов'язковість доведення до абонентів підстав, за якими їм припинено/скорочено надання телекомунікаційних послуг;

  • неприпустимість додаткових витрат абонентів при відновленні надання послуг, якщо їх перелік був скорочений.

Нагадаємо, 30 січня вступив в силу закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: