Прорив тепломережі в Харкові: чому міста залишаються без тепла та як уникнути аварій?

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Беззаперечно, міська влада відповідальна за все, що стосується життєдіяльності мешканців. Але аварія в Харкові – це результат роботи комунальної інфраструктури, яку ми отримали у спадок від колишньої імперії.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр енергетики Олександр Гудима, оцінюючи аварійну ситуацію з теплотрасами в Харкові.

«На противагу аварійній ситуації, яка сталася в Харкові, можна взяти приклад Ужгорода. Це маленьке місто, але там така аварія вже неможлива, адже Ужгород перейшов на індивідуальне опалення. Ніхто не говорить, що це має бути всюди, але якщо ми йдемо до ЄС, то ми повинні мати стратегічний план переорієнтації та реформ, які би унеможливлювали такі аварії», – зазначив Гудима.

Так, аварії бувають усюди, але всім добре відомо, в якому стані мережі, скільки потрібно коштів на їх відновлення та заміну, додав він.

«Усе одно виникають певні запитання. Наприклад, якби кошти з’явилися в багатьох містах, то потібно замінювати теплотраси на нові чи потрібно мати стратегічний план і здійснювати кроки щодо індивідуального забезпечення тепла до будинків, що унеможливить аварії в подальшому, коли температура опуститься навіть до -25», – уточнив енергетик.

За його словами, тут звинувачувати когось одного не варто, оскільки брак державної стратегії в таких питаннях є головною помилкою сьогоднішньої влади.

«А якщо щось схоже станеться в іншому місті, наступного року чи за декілька років? Не може через функціонування одної теплотраси залишитися без тепла величезний квартал, фактично величезне місце. Тому перед міською владою стоїть питання, яким шляхом місто має розвиватися в майбутньому. Це стосується як Харкова, так і інших міст», – пояснив фахівець.

За його словами, рішення таких питань мало би бути в енергетичній програмі уряду, в програмах, які беруть на озброєння депутати міської ради.

«Потрібно, щоб була відповідь, чи можливо таке в Харкові через 10 років. От коли з’явиться відповідь, що ми унеможливимо такі аварії за кілька років, це означатиме, що ми рухаємося шляхом прогресу. Є міста, є приклади, які йдуть європейським шляхом, не централізації, а індивідуального забезпечення будинків», – резюмував Олександр Гудима.

Відзначимо, що в Харкові це вже друга аварія за три дні. Повідомляється, що теплопостачання в місті повністю відновлене.

За даними «Слова і Діла», віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко заявив, що в 2016 році для здійснення енергоефективних заходів будуть ініційовані 14 закупівель на 106 мільйонів доларів США.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: