Чому влада піде на умови Заходу та проголосує за антикорупційний суд?

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Насправді, зараз настав момент, коли зможуть ухвалити законопроект про антикорупційний суд, причому в тій редакції, яка влаштовує західних партнерів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник, оцінюючи новий пленарний тиждень, на якому ВР має невідкладно розглянути законопроект про антикорупційний суд з урахуванням поправок.

«Українська влада вже не боїться антикорупційного суду, тому що навіть якщо буде ухвалений західний законопроект, і він буде сформований за тими вимогами, які висувають західні партнери, то, по-перше, суд цей зможе запрацювати в найкращому разі в 2019 році, а по-друге, перші його рішення будуть у 2020 році», – зазначив Бортник.

Тобто на електоральну ситуацію, на вибори він уже не вплине, підкреслив експерт.

«Таким чином, коли до цього затягувалося ухвалення законопроекту, влада тим самим уже виграла час, що було найголовнішим», – констатував він.

Тепер можна формувати, грубо кажучи, будь-який антикорупційний суд, узгоджений із будь-якими західними вимогами, додав Бортник.

Боротьба з корупцією: як створювались нові правоохоронні та антикорупційні органиВ Україні з корупцією і злочинністю боротимуться 8 нових структур. П'ять з них вже працюють. На черзі створення ще трьох нових організацій.

«Звичайно, попередньо поторгувавшись щодо виборів 2019 року», – уточнив політолог.

На його думку, цього пленарного тижня законопроект можуть проголосувати в першому читанні.

«У другому – навряд чи ухвалять одразу ж. Все-таки буде процедура внесення змін. Але на цій сесії, скоріш за все, липня законопроект ухвалять у цілому, тому що небезпеки для влади він уже не становить. Влада вже виграла час, а далі можна просто торгуватися», – резюмував Руслан Бортник.

Раніше спікер ВР Андрій Парубій повідомив, що закон про антикорупційний суд можуть ухвалити на початку весни в першому читанні.

Як в Україні створювалися нові правоохоронні та антикорупційні органи – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: