Чи допоможуть миротворці завершити війну на Донбасі та що буде далі?

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Альтернативний варіант для нас, окрім миротворців, – фактично лише відкрита війна з Росією. Але цей сценарій потребує наявності зовсім інших людей у владі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Золотарьов, оцінюючи появу миротворців та врегулювання конфлікту на Донбасі.

Донбас: місія ООН або війна

«Військовий сценарій може використовуватися в якийсь зручний момент, тобто коли станеться якесь заворушення або ще щось. Грубо кажучи, коли Путіну та РФ не до нас, тоді такий варіант можливий, але для цього потрібні великі зміни, перш за все реформи в армії, Генштабі», – констатував Золотарьов.

Він підкреслив, що річ не лише в тому, що в нас говорять про агентів Кремля, а в тому, що вони всі вчилися з російськими генералами в одних вишах.

«Тобто їх навчали одному й тому ж, а нам потрібна інша стратегія ведення війни», – додав експерт.

Якщо ми будемо воювати за радянськими шаблонами, то ніколи не переможемо РФ. Потрібно переймати досвід Ізраїлю чи Швейцарії.

«Потрібно виконати багато умов, перш ніж стати на військовий шлях. Поки вони не виконані, залишається тільки один варіант – мирний», – продовжив фахівець.

Чи допоможуть миротворці?

Він акцентував, що миротворці при цьому конфлікту не вирішать, вони можуть лише заморозити ситуацію.

«Вони стоятимуть на лінії розмежування та перешкоджатимуть прямим зіткненням між армією РФ, їхніми силами й нашими бійцями. Це єдине питання, яке вони вирішують», – зазначив політолог.

За його словами, зважаючи на те, що нам розповідають про подальші кроки, зокрема політичні, це малоймовірно.

Полторак обіцяє залучити миротворчу місію ООН на ДонбасСказано 15 листопада 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Якщо до цього дійде, миротворці будуть введені, а потім усі скажуть, що в них є інші важливі справи, грубо кажучи. Так було всюди, історія показує, що єдину функцію, яку вони можуть виконати, – заморозити конфлікт. Як правило, далі конфлікт залишається просто без військового чинника, на тій самій стадії», – пояснив Золотарьов.

Він нагадав історію Греції, коли були різні плани щодо возз'єднання Кіпру, але вони виявилися нікому не потрібними.

«Там просто стоїть військовий контингент, який перешкоджає сутичкам турків із греками. І на цьому все», – звернув увагу експерт.

«Блакитні каски». Що далі?

«Буде просто конфлікт, що жеврітиме. А надалі є вирішення завдань більш високого пріоритету. Тому всі так і діють. РФ потрібно в будь-який спосіб зберегти конфлікт, щоб і надалі використовувати його як плацдарм для впливу на Україну», – уточнив політолог.

Біда в тому, що й наша сторона згодна на заморожений конфлікт, оскільки це величезний бюджет і привід ходити з простягнутою рукою до Заходу й просити допомоги.

«Війна – це завжди дуже зручно для уряду. Тому дуже рідко всерйоз уряд цьому перешкоджає. Навіть якщо хтось і перешкоджає, то завжди є партія війни, яка чітко розуміє, в чому їхній фінансовий інтерес, і, як правило, вони живуть на таких конфліктах», – пояснив Золотарьов.

Ідуть величезні бюджети, контролювати все досить складно, та й на руку грають ті, хто вимагає воєнного стану, хоча це дурість космічного масштабу, акцентував політолог.

«Це просто віддати все в руки нашим генералам», – додав він.

На його думку, нинішня військова верхівка зацікавлена в тому, щоб цей конфлікт тривав якомога довше, на жаль.

«Тільки через це вже варто замислитися про заміну. Навіть якщо відкинути сценарій військового шляху. Хоча насправді російська армія не така вже страшна й жахлива. Перемогти її можна. Є приклад у Сирії з «вагнерівцями». Просто питання в тому, як воювати», – резюмував Володимир Золотарьов.

Нагадаємо, раніше голова МЗС Павло Клімкін заявив, що на розгортання місії на Донбасі необхідно 6-9 місяців.

За даними «Слова і Діла», міністр оборони Степан Полторак планує залучити місію ООН на Донбас без миротворців РФ. Досьє міністра – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: