Чому формат АТО для Донбасу від початку був помилковим?

Читать на русском
Ігор Лосєввійськовий експерт

Коли в нас обирають президента, то забувають про те, що обирають не лише главу держави, але ще й верховного головнокомандувача. І, на жаль, переважно наші президенти абсолютно темні у військових питаннях.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий експерт, історик Ігор Лосєв, оцінюючи намір президента Петра Порошенка змінити формат АТО.

«Наприклад, у 2014 році Тимошенко говорила, що жоден танк не має вийти з казарм, хоча танки в казармах не зберігають. Таке уявлення політика про українські реалії. Наразі вже президент робить дивні заяви», – зазначив експерт.

«На жаль, керівництво досі не визнає, що йдеться про війну на сході України. Як би це не називали – АТО чи якось інакше. Поки в нас ставитимуться до бойових дій на Донбасі як до АТО, ми матимемо такий результат, як сьогодні. Немає ніякого АТО, є війна. Відповідним чином слід ухвалювати рішення», – констатував він.

Україні варто визнати, що на Донбасі війна, де має бути командувач, армійський генерал, а не представники СБУ, підкреслив військовий.

«Ми не перші в історії людства воюємо. Є великий досвід, коли країна може оголошувати формат АТО. АТО – це коли група терористів максимум до 100 осіб захопила певну кількість будинків, населений пункт і висунула якісь вимоги», – пояснив фахівець.

В такому разі проводиться антитерористична операція, уточнив він.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що АТО буде тривати декілька годинСказано 26 травня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Коли проти країни воює армія чисельністю близько 40 тисяч, за заявами того ж таки генерала Матіоса, який це визнав, це вже не АТО. Коли є 40 тисяч, з яких кілька тисяч кадрових військових, сотні гармат, танків, це вже не терористи. Це армія вторгнення, де озброєні люди поділені на роти, батальйони, полки, корпуси, й вони діють за одним спільним планом, який розробляється в Генштабі РФ. То яка ж тут може бути антитерористична операція? Це вже не акт терору, це акт війни. Ось у чому помилковість АТО», – додав експерт.

«У нас же бояться визнати очевидні факти. Через це ми маємо всі ті провали, які сталися, всі ті втрати», – резюмував Ігор Лосєв.

Нагадаємо, чотири роки тому Петро Порошенко пообіцяв, що антитерористична операція триватиме кілька годин. Досьє президента – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: