Москаль може отримати догану від президента за нецензурну лайку на адресу Супрун

Читать на русском
Те, що голова Закарпатської ОДА не стримався й публічно вилаявся щодо в. о. міністра охорони здоров'я, повинно мати юридичні наслідки, але навряд чи вони будуть застосовані до Москаля, вважає юрист.

Під час сесії обласної ради голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль нецензурно вилаявся на адресу в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун. Коментуючи заяву Супрун про те, що вакцина від кору була ввезена до Закарпатської області з Угорщини нелегально і є контрабандою, чиновник сказав: «Хоча зараз ми виставляємо митниці – все розмитнено. Це що за ї*нута, я вибачаюсь».

Москаль зазначив, що якби не угорська вакцина, то лікарі не змогли б швидко призупинити поширення кору. Також він звинуватив високопосадовців у тому, що вони створюють конфліктну ситуацію з Угорщиною через новий освітній закон, додавши: «Скільки ми можемо дебілів терпіти в уряді».

Чи має Москаль як голова обладміністрації, який занадто різко відреагував на лист в. о. міністра охорони здоров'я й образив урядовців, отримати покарання і яке саме, «Слово і Діло» запитало адвоката Столичної колегії адвокатів Геннадія Дубова.

Москаль нецензурно вилаявся на адресу Супрун: реакція соцмережГеннадій Москаль нецензурно образив в. о. міністра охорони здоров'я Уляну Супрун. Реакція соцмереж – у матеріалі Слова і Діла.

«Принаймні кримінальне покарання за публічну образу в Україні не передбачене. Максимум, що може бути, – це дисциплінарна відповідальність. Тобто Москалю може бути винесена догана. Причому це має зробити президент України. Подібне вже було в 2015 році, коли догану від президента отримав Ігор Коломойський, який тоді був головою Дніпропетровської обладміністрації», – розповів Дубов.

Нагадаємо, Коломойський дуже різко відреагував на запитання журналіста «Радіо Свобода» Сергія Андрушка, що робить голова ОДА близько опівночі біля офісу компанії «Укртранснафта», в якому розгорівся конфлікт, пов'язаний зі зміною керівника підприємства. У відповідь на це Коломойський нецензурно вилаявся на адресу журналіста й запитав, чому той не цікавиться, як до компанії потрапили російські диверсанти. Після скандалу, що розгорівся, президент своїм указом виніс догану Коломойському за порушення правил професійної етики та вчинок, який ганьбить його як державного службовця.

Щодо ситуації з Москалем, то юрист припустив, що Супрун зі свого боку може подати позов до суду про захист честі й гідності.

«Супрун може подати позов про захист честі й гідності та навіть виставити суму морального збитку. У таких випадках сума морального збитку, як правило, невелика, оскільки основна мета – домогтися відновлення доброго імені ображеної людини. Але при цьому в суді потрібно буде доводити, що той, хто образив, був неправий. Тобто щонайменше лайка має піддаватися всебічному аналізу», – сказав юрист.

З’ясувалося, скільки вакцин від кору Закарпаттю передасть УгорщинаУгорщина після звернення Закарпатської ОДА до Генерального консульства в Ужгороді виділить області 8000 вакцин від кору як гуманітарну допомогу.

Такі судові процеси не мають особливої перспективи. За словами Дубова, в разі виграшу в суді той, хто програв, має оприлюднити спростування, суть якого, як правило, зводиться до того, що ображений не є таким, як його назвали.

Якщо ж судовий розгляд буде стосуватися не стільки образи, а того, через що її завдали, то, зважаючи на ситуацію, коли в області загроза поширення епідемії кору, питання про те, чи правильно були оформлені документи для поставки вакцини, можуть відійти на другий план.

Нагадаємо, Україна увійшла до трійки лідерів серед країн Європи через захворюваність на кір. Найбільше випадків захворювання було зафіксовано в Румунії – 5 562, Італії – 5 006 і Україні – 4 767.

Також раніше ми повідомляли, що на Закарпатті через кір запровадили карантин.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: