Пройшов поліграф. У Луценка пояснили закриття справи проти Колобова

Читать на русском
У ГПУ пояснили закриття кримінальної справи проти екс-міністра фінансів Юрія Колобова тим, що підозрюваний у розкраданні чиновник пройшов поліграф, який підтвердив його викривальні свідчення.

У ГПУ пояснили закриття кримінальної справи проти екс-міністра фінансів Юрія Колобова тим, що підозрюваний у розкраданні чиновник пройшов поліграф, який підтвердив його викривальні свідчення.

Як інформує «Слово і Діло», про це йдеться у відповіді ГПУ на запит «Української правди».

Чи є шанс розпочати суди над чиновниками режиму Януковича в 2018 році?Генпрокурор заявив, що в Україні почнуться судові процеси над членами організованого злочинного угруповання Януковича – Азаровим, Арбузовим, Клименком, Захарченком, Якименком. Перспективи оцінили експерти.

«Під час досудового розслідування Колобов був декілька разів допитаний, і під час допитів надав свідчення, які викривають інших учасників злочину, розповів про обставини скоєння злочину, сприяв органу досудового розслідування», – йдеться в повідомленні.

У ГПУ додали, що свідчення Колобова підтвердив поліграф.

«Відповідно до висновку судової психологічної експертизи (поліграф), Колобов не вступав у злочинну змову з метою заволодіння, розтрати державних коштів та не заволодівав і не розтрачував державні кошти», – йдеться у відповіді.

Таким чином, повідомляють у ГПУ, слідчі дійшли до висновку, що Колобов до привласнення коштів (ч. 5 ст. 191 КК) і пособництва (5 ст. 27 ККУ) не причетний.

«Тому 16.11.2017 його дії були кваліфіковані за частиною 2 статті 367 КК України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки)», – йдеться у відповіді на запит.

Уже наступного дня, 17 листопада, до Генпрокуратури надійшло клопотання Колобова про закриття кримінального провадження щодо нього в зв’язку із закінченням термінів давності, яке задовольнили.

А 7 грудня 2017 року прокурор у кримінальному провадженні скерував до Печерського райсуду Києва клопотання про звільнення Колобова від кримінальної відповідальності за службову недбалість для розгляду по суті.

Водночас у ГПУ додали, що інститут звільнення від кримінальної відповідальності не здійснює декриміналізацію діяння, а звільняє конкретну особу від відповідальності за скоєний нею злочин.

«Відтак, звільнення від кримінальної відповідальності не означає виправдання особи чи визнання її невинуватою», – йдеться у відповіді.

За даними слідства, в 2012 році з держбюджету незаконно виділили 220 мільйонів гривень на телекомунікаційну мережу спецпризначення, яку в подальшому ввели в експлуатацію.

30 вересня 2014 року за фактом незаконного фінансування за рахунок бюджету телекомунікаційної мережі спецпризначення Колобову повідомили про підозру за ч. 5 ст. 27 (пособництво), ч. 5 ст. 191 (привласнення коштів) КК України.

Генпрокуратура вживала заходи щодо екстрадиції Колобова, але суд Іспанії 15 січня 2016 року ухвалив рішення про те, що він не підлягає видачі Україні.

У ГПУ також додали, що збитки встановлені в кримінальному провадженні фактично державі відшкодовані, оскільки рішеннями київських судів майно та 92,79% акцій ВАТ «Укртелеком» повернуто державі, а збудована телекомунікаційна мережа за незаконно виділені з бюджету 220 мільйонів гривень перебуває на балансі «Укртелекому».

Нагадаємо, Юрій Колобов був міністром фінансів у період із 28 лютого 2012 до 27 лютого 2014 року. Він проходив як підозрюваний у справі про приватизацію акцій ВАТ «Укртелеком» у 2011 році.

Як відомо, Колобов виїхав з України в 2014 році та перебував у розшуку Інтерполу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: